Otvorena izložba “Ej, dečko” Martine Šalov

Udruga Proces sinoć je, 15. srpnja u 21 sat, u dvorištu Dnevnog boravka Rojca ugostila riječku fotografkinju i aktivistkinju Martinu Šalov. U razgovoru koji je prethodio samom otvorenju izložbe, Martina Šalov je pulskoj publici predstavila svoj projekt „Ej, dečko“: „Priče koje prate fotografiju krenule su od anegdota do kasnijih priča o promišljanju identiteta i istraživanju svoga butchnessa i rodnog izričaja.“. Šalov je naglasila da za nju butchness predstavlja „Sve ono što nije tradicionalno hrvatsko ženski.“ te da je nešto što ju prati čitav život, „Konkretno meni, prvi je bio rodni izričaj bitniji nego coming out, on je došao nakon silnog promišljanja što sam, tko sam, hoću li dobiti batine, jesam li lezba, nisam lezba… Taj izričaj mi nikada nije bio upitan, imala sam situaciju kada su se svi pričešćivali, pa sam tako i ja, iako mnogo kasnije jer su me tjerali iz crkve jer sam postavljala glupa pitanja, pa su mi rekli da moram odjenuti haljinu, a ja sam odgovorila da neću, da ne dolazi u obzir. Nakon mnogih rasprava oni su popustili i dozvolili mi da se pričestim u hlačama i tenisicama.“. 

Nakon razgovora, Ana Bačić, predsjednica udruge Proces otvorila je 14 fotografija koje prati 14 priča, anegdota žena koje svojim androginim izgledom izazivaju čuđenje kod šireg društva izložbu te se zahvalila svim partnerima i donatorima. Kao što je autorica u razgovoru naglasila, anegdote su uglavnom bile „svakodnevne situacije u kojima me misgenderaju i koje su uglavnom bezazlene, stariji ljudi koji se mahom zabune i misle da sam muškarac.“ Ali naglašava da je nažalost, zbog homofobije koja je uvjetovana heteronormativnim patrijarhatom, došlo i do puno ozbiljnijih i opasnijih situacija, do fizičkih napada i prijetnji. Zbog toga je i istaknula važnost spajanja fotografije i aktivizma, kako bi se široj javnosti približio problem homofobije, ali i mizoginije u društvu.

Izložbu je na samom otvaranju vidjelo stotinu ljudi, što je i sukladno mjerama bio i maksimalan broj posjetitelja na ovom događanju. Izložba u Dnevnom boravku Rojca ostaje otvorena do kraja srpnja i može se pogledati svakog radnog dana od 9 do 21 sat.

Foto: Damir Kalanjoš

Odgovori

Pin It on Pinterest