Filip Zoričić: Pozivamo gospodarstvenike na partnerski odnos u rješavanju problematike odlaganja otpada na Kaštijunu

Nakon što je krajem prošlog tjedna iz Županijskog centra za gospodarenje otpadom Kaštijun  stigao dopis gradonačelniku Pule Filipu Zoričiću i istarskom županu Borisu Miletiću u kojem se navodi da u Centar pristižu ogromne količine otpada, gradonačelnik Pule Filip Zoričić danas, 9. kolovoza 2021. godine u pulskoj Komunalnoj palači održao je sastanak s gospodarstvenicima Puljštine i većim proizvođačima otpada u Gradu Puli, hotelijerima, predstavnicima marina i trgovačkih centara.

„Željeli smo potaknuti partnerski odnos s gospodarstvenicima, odnosno zamoliti ih da koliko je to moguće, učine dodatne napore i provedu potrebne aktivnosti u svojim tvrtkama kako bi se smanjile ukupne količine otpada koje dolaze na Kaštijun s obzirom da su one u srpnju i 10 puta veće nego u svibnju. U takvom partnerskom odnosu zamolili smo ih za veći angažman po pitanju odvajanja, a s naše strane pružit ćemo im potrebnu pomoć. Trgovačko društvo Herculanea ponudit će dodatne spremnike ukoliko su im potrebni kao i pomoć pri kontroli sadržaja spremnika u kojem se nalazi biootpad u miješanom komunalnom otpadu, ne da bi ih se sankcioniralo, već s ciljem suporta kako bi sami otkrili gdje ne dolazi do pridržavanja naputaka o potrebi odvajanja i biootpada i reciklabilnog otpada“, rekla je Koviljka Aškić, savjetnica gradonačelnika Pule za zelena pitanja.

Gradonačelnik Pule Filip Zoričić poručio je kako je današnji sastanak inicirao s ciljem upućivanja gospodarstvenicima jasnog poziva na suradnju i iskazivanja potpune otvorenosti nove gradske uprave za rješavanje problema prekomjernih količina otpada.

„Pokušavamo sve i ulažemo maksimalne napore da se riješi ovaj dugogodišnji problem koji nas je dočekao. Sve su ovo hitne mjere kako bismo završili ovu uspješnu turističku sezonu“, jasan je Zoričić.

Naglasio je kako se u narednoj fazi planira i sustavna edukacija djece i građana o odvojenom prikupljanju otpada.

Odgovori

Pin It on Pinterest