Obilježen Svjetski dan slonova u Nacionalnom parku Brijuni

Brijuni, 13. kolovoza 2021. – Svjetski dan slonova obilježen je u četvrtak, 12. kolovoza u Nacionalnom parku Brijuni interaktivnim edukativnim programom u Safari parku na Velikom Brijunu. Cilj ovog posebnog programa organiziranog za posjetitelje bio je dodatna edukacija o svakodnevnoj rutini najpoznatijeg stanovnika Safari parka, slonice Lanke: prehrani, odnosu s timariteljima i drugim životinjama, njezi i skrbi te općem stanju, kao i o načinima očuvanja slonova u zatočeništvu i u prirodi.

Timaritelji, djelatnici Javne ustanove Nacionalni park Brijuni, uz interakciju s posjetiteljima i odgovarajući na njihova pitanja, prezentirali su prilagođene uvjete prostora slonice Lanke, specifični režim prehrane, koja uključuje svježe voće i povrće, bilje, vitaminsko-mineralne dodatke te raznoliku kuhanu prehranu, kao i enrichment programe, s uključenim mnogobrojnim i raznovrsnim pomagalima za razonodu, vježbanje i fizičku kondiciju. Posjetitelji su se, uz nadzor timaritelja, i sami mogli okušati u hranjenju Lanke. Prigodom Svjetskog dana slonova dobila je i posebnu tortu od mekinja, koju joj je „uručio” glazbenik Damir Urban.

Ravnatelj Javne ustanove Nacionalni park Brijuni dr. sc. Marno Milotić: „Slonica Lanka na Brijune je stigla kao dar indijske premijerke Indire Gandhi 1972. godine te je trenutno jedini, posljednji slon u Republici Hrvatskoj i jedan od najdugovječnijih slonova na svijetu. Najomiljeniji je stanovnik Safari parka, gdje je provela većinu svog životnog vijeka. Emotivno je vezana za ovaj prostor, a Javna ustanova omogućila joj je vrhunsku njegu potrebnu za njezinu dobrobit. Ustanova joj svake godine poboljšava životne uvjete i način skrbi u skladu s novim znanstvenim saznanjima, u suradnji s hrvatskim i europskim stručnjacima.“

Javna ustanova Nacionalni park Brijuni želi slonici Lanki omogućiti još bolji i luksuzniji životni prostor. Poboljšanje uvjeta uključuje poboljšanje i još veće proširenje prostora nastambe, dogradnju i uređenje novog bazena te dogradnju i uređenje novog pješčanika, što je i plan za buduće razdoblje. Stoga je, nakon nedavnih mnogobrojnih upita aktivista i udruga za zaštitu životinja, pokrenula inicijativu za zajedničku akciju „Za slonicu Lanku“ s namjerom da svi zajedno, s istim ciljem, omoguće Lanki bolje i kvalitetnije uvjete življenja. Svi koji su voljni pomoći u daljnjem poboljšavanju njenih uvjeta i realizaciji ovog započetog projekta mogu izvršiti uplatu na račun Zagrebačke banke IBAN HR0523600001101435571 s napomenom „za slonicu Lanku“. Ustanova će javno i transparentno objaviti svaku donaciju i imena donatora te osigurati dokaz donatoru za namjenski utrošena sredstva.

U prirodi slonovi žive u prašumama Indije, na Šri Lanki, Borneu i Sumatri. Mužjaci mogu doseći težinu od šest tona što ih čini najvećim kopnenim sisavcima na svijetu. Usprkos njihovoj impresivnoj veličini, hod im je tih i lagan zahvaljujući elastičnom tkivu mekome poput jastučića ispod rožnate ploče u stopalu. Svojom surlom mogu opipavati, njušiti, disati, a po potrebi i trubiti. Dnevno moraju pojesti barem 80-ak kg biljne hrane, a jednim srkom rila upiju 6 – 10 litara vode što im omogućava da popiju i do 200 litara vode odjednom.

Odgovori

Pin It on Pinterest