Otvorena Šetnica Antonija Smareglie u Fažani

Različiti su motivi koji ljude pokreću na putovanja, a autentičnost kultura i destinacija vrlo često se navodi kao razlog odabira mjesta boravka  turističkih putovanja.  Ta autentičnost podrazumijeva želju  turista da upoznaju druga društva i kulture i to prvenstveno zbog njihove jedinstvenosti i posebnosti.

A Fažana kroz 2000 godina dugu povijest  pamti  mnoga značajna događanja i  osobe  koje su doprinjele  autentičnosti i ljepoti naše   današnjice   i temelj su brojnih  znanih i neznanih  priča, odnosno naših  kulturnih sadržaja.

Posljednje dvije godine, uz šetnicu, na ovoj  prekrasnoj plaži,  priču smo  posvetili  maestru Antoniju Smareglji  koji je početkom  prošlog stoljeća boravio i skladao neka od svojih najznačajnijih  djela upravo ovdje, na fažanskoj rivi.

U subotu, 21.8.2021. na plaži Sjever u Fažani, svečano je inaugurirana Šetnica Antonija Smareglia.

Poznati operni skladatelj Antonio Smareglia, rodom iz Pule, ostavio je snažan trag i na obližnju Fažanu. Školovao se u Beču, Grazu i Milanu, živio u Veneciji, Trstu i Puli. Proslavio se kada mu je opera Oceana 1903. izvedena u glasovitoj milanskoj Scali. Nakon što je 1900. oslijepio, sve je više vremena provodio u Fažani, pored mora u vili Oceani i tu je skladao neka od svojih najboljih djela. Smatra se da su Smaregline opere Abisso, Falena i Oceana najavile novi operni stil, takozvano “kazalište poezije”. U njemu je, umjesto na dramskoj radnji, naglasak na ugođaju, mašti i poetskom, izraženom kroz glazbu.

Šetnica Antonio Smareglia zajednički je projekat Općine i Turističke zajednice  Fažana. Postavljanjem osam autorskih klupa i informativne ploče posvećene maestru Smaregli, a posebnost njegove glazbe autori klupa pretočili su u svoja umjetnička djela. Autorica umjetničkog koncepta Šetnice Antonija Smareglie je Gorka Ostojić Cvajner,  poznata povjesničarka umjetnosti, kustosica i vlasnica galerije te su  u dvogodišnjem projektu sudjelovali sljedeći umjetnici: Marko Človek „Antonio Smareglia“, Liberta i Marin Mišan „Oceana“, Rino Banko „Istarska svadba“,  Simone Mocenni „La falena“, Vedran Šilipetar „Abisso“, Iva Fonović „  Bianca da Cervia”,  Oleg Šuran “Sigetski vazal” i Oleg Morović „Flamanski slikari“.

U želji da ljepotu stvaralaštva Antonija Smareglie približimo što većem broju posjetitelja Fažane, informativnu ploču o Maestrovom životu i djelima, ispisana je latiničnim i brailleevim  pismom.

U Fažani su se sinoć ponovo mogli čuti zvuci Maestovih nota iz poznatih opera. Sandro Vešligaj izveo je na glasoviru Mađarski balet iz opere Sigetski vazal, a u duetu s Luciom Lyon na violini Proljetnu serenadu iz opere Nizozemski slikari.

U suradnji s Udrugom Smaregliana iz Pule, predstavljena je i izložba Sigetski vazal u Beču i New Yorku, mjestima gdje je  krajem 19. stoljeća u Bečkoj državnoj operi   i Metropolitenu  izveden Sigetski vazal  na njemačkom jeziku.

Odgovori

Pin It on Pinterest