Članovi Planinarske udruge Gojzerica iz Pule pohodili na Sinjal, najviši vrh RH

U petak, 10. rujna 2021. godine članovi Planinarske udruge Gojzerica iz Pule krenuli su prema Dalmatinskoj zagori do mjesta Zelovo, a zatim su skrenuli za Planinarski dom Orlove stine.

Nakon dobrodošlice, večere i odmora uslijed dužeg putovanja, drugi dan rano ujutro krenuli su u pohod i uspon na Sinjal, najviši vrh RH.

Planinari su bili podijeljeni u dvije grupe; jedna je krenula na vrh Bat na Svilaji, a drugi su se uputili prema mjestu Glavaš, od kuda je započela avantra hodanja prema vrhu Sinjal. Dinara, u užem smislu je planina istočno od Knina, a sjeverno od Peručkog jezera s vrhom Sinjal (1831 m) koji  je najviši vrh u Hrvatskoj. Pruža se u dužini 20 i širini 10 km između planina Vilice i Troglava.

Tridesetak planinara krenulo je na stazu. Sudionicima planinarenja je taj uspon baš bio poseban, jer stajati na najvišoj točki Hrvatske bio je poseban osjećaj. Zbog vrućine i težine staze, polako se grupa rasipala te su neki i odustali od uspona. Trebalo je izbjeći noć na planini. Tako da je 17 planinara stiglo na sam vrh. Bili su izuzetno sretni i zadovoljni, jer ono što su doživjeli gore teško se riječima može opisati.

Slika će možda reći više od riječi s vrha Sinjala pogled na Cetinsko polje, Peručko jezero i Svilaju.

U samom podnožju na povratku s vrha Dinare prošli su pored utvrde, jedne od jedanaest utvrda kninskog područja. Izgrađena je radi obrane od Osmanlijskih napada, a davno je bila u posjedu velikaške obitelji Nelipića.

Druga grupa je laganijim tempom krenula ka vrhu Bat na Svilaji (1508 m), dijelom kroz šumu dok nisu izašli na samu golet. Pogled sa Svilaje je čaroban jer je otvoren na sve njene strane.

PU Gojzerica krenuli su u nedjelju ujutro za Vrliku i poznatu Česmu, a zatim se spustili do brane Peruća.

Odgovori

Pin It on Pinterest