Svečano otvorena nova Sjeverna komunalna luka San Pelagio u Rovinju

U srijedu, 15. rujna, u Rovinju održano je svečano otvorenje nove Sjeverne komunalne luke San Pelagio, s početkom u 11 sati. Otvorenjem luke San Pelagio uspješno je okončan još jedan veliki kapitalni infrastrukturni projekt u gradu Rovinju koji će uvelike pridonijeti rasterećenju gradske luke Andana u samom centru grada. Posebnu zahvalu na odaziv voditeljica je uputila saborskim zastupnicima Katarini Nemet i Marinu Lerotiću, zatim državnom tajniku Ministarstva mora, prometa i infrastrukture Josipu Bilaveru koji je ujedno i izaslanik Vlade Republike Hrvatske, Nini Perko, ravnateljici Uprave pomorstva pri Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture, županu Istarske županije Borisu Miletiću, gradonačelniku Grada Rovinja Marku Paliagi, ravnatelju Lučke uprave Rovinj Doalndu Schiozziju te Župniku mons. Vilimu Grbcu. Također je uputila zahvalu za podršku i dolasku svim vijećnicama i vijećnicima Gradskog vijeća Grada Rovinja te ostalim dragim gostima.  

Na samom početku nazočne je pozdravio ravnatelj Lučke uprave Rovinj Donald Schiozzi s nekoliko riječi: „Nova komunalna lučica, zahtjevna i po ulaganjima i po važnosti, otvara svoje dokove  i ostalu obalnu infrastrukturu upravo uoči 16. rujna – Dana grada Rovinja i spomendana njegove zaštitnice Svete Eufemije. Siguran sam, da će zaštitnica štititi novu lučicu i njene korisnike kao što je  stoljećima štitila  dosadašnju luku u samom srcu grada.“ Zahvalio se svima koji su bili uključeni u realizaciju ovog projekta te iskazao veliko zadovoljstvo da brojne partnere s ovog projekta može i danas pozdraviti na svečanom otvorenju. 

Gradonačelnik Marko Paliaga se uzvanicima i predstavnicima medija obratio s nekoliko prigodnih riječi: „Kako bi rasteretili luku u centru grada te stvorili nove kapacitete za naše građane početkom mojeg prvog mandata pokrenuli smo izradu projekta nove Sjeverne luke, s čijom smo izgradnjom započeli koncem 2019. godine. Riječ je o strateškom infrastrukturnom projektu od velikog značaja za naš grad koji trenutno broji preko tisuću registriranih manjih brodica.“ Obraćanje je završio naglasivši važnost ovog projekta te zahvalom svim dionicima koji su bili uključeni u realizaciju istog. Njegovo okončanje zasigurno ne predstavlja kraj ulaganja u pomorsku infrastrukturu Rovinja, već je to početak jednog ciklusa kojim se namjerava pridonijeti održivosti pomorskog prometa i uređenju rovinjskog priobalja.

U novoj je luci svaki ponton opremljen ormarićima za opskrbu strujom, vodom i hidrantskom (protupožarnom) mrežom.  Luka će biti namijenjena isključivo plovilima građana za osobne namjene i to za plovila do 8 metara. Položaj luke San Pelagio i oblik njezinog lukobrana definirani su u skladu s uvjetima Konzervatora te oblikovanjem projektanta arhitekture i rezultatima dobivenim pomoću numeričkog modeliranja deformacije valova. Sami poprečni presjek lukobrana složenog je karaktera, a i djelomično je uvjetovan Konzervatorima (u smislu njegove apsolutne visine), estetskim zamislima arhitekta te funkcionalnim detaljima projektanta pomorskih građevina. Poprečni presjek lukobrana je atipičan, a najsličniji je vertikalnom tipu lukobrana.

Upravo na povezanost istarskog, rovinjskog čovjeka s morem i uz more naglasak je dao istarski župan Miletić prilikom obraćanja. Izrazio je čestitku na ovom prelijepom poklonu koji je Grad Rovinj poklonio svojim građanima i ostalim gostima Rovinja uoči Dana grada.

Nova će luka donijeti dodatnu vrijednost sjevernom djelu grada, te od nje neće imati koristi samo vlasnici brodica, već i ostali građani i gosti, obzirom da je s vanjske strane lukobrana izgrađeno i sunčalište s ulegnućima za ležanje i prostirku te stepenicama za ulaz u more. Uz lukobran je postavljena i javna rasvjeta te zeleno raslinje koje će luku i sunčalište koje već krasi najljepši pogled na starogradsku jezgru, učiniti još atraktivnijim. Također, cjelokupno područje sjeverne luke bit će pod sustavom video-nadzora, a u sklopu iste predviđeno je i parkiralište koje je uvršteno u 4. zonu, odnosno besplatno je za stanovnike.

„Ovo je jedna od najljepših hrvatskih luka, posebno prepoznatljiva s neponovljivom kulisom stare rovinjske gradske jezgre. Vlada RH prepoznala je važnost ulaganja u lučke infrastrukture te ćemo tako i nastaviti jer se ovakvim i sličnim ulaganjima podiže kvaliteta života naših građana ali i kvaliteta turističke ponude za naše goste,“ istaknuo je u obraćanju državni tajnik Bilaver.

Ukupna vrijednost investicije iznosi 53.312.039,53 kn koju su većim djelom pokrili Grad Rovinj-Rovigno i Lučka uprava, dok je Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture osiguralo 8,5 milijuna kuna te Istarska županija 1,6 milijuna kuna.

Glavni projektant je Alan Kostrenčić, dipl.ing.arh. iz Kostrenčić i Krebel – arhitekti d.o.o., a radove su izvele tvrtke Pomgrad inženjering d.o.o., Vodogradnja Rijeka d.o.o. i BSK commerce d.o.o., te Vodogradnja Rijeka d.o.o.

Cijeli program svečanog otvorenja uljepšali su svojim nastupom pjevačka skupina Bitinaduri i zbor koji djeluju u sklopu KUD-a Marco Garbin Zajednice Talijana iz pino budicin Rovinja.  

Odgovori

Pin It on Pinterest