U Puli otvoreni „Dani društvenog poduzetništva i društvenog inoviranja u Istri“

Danas su u Puli otvoreni „Dani društvenog poduzetništva i društvenog inoviranja u Istri“ u organizaciji Javne ustanove „Regionalni koordinator Istarske županije za europske programe i fondove i Zaklade za poticanje partnerstva i razvoja civilnog društva.

Dani društvenog poduzetništva i društvenog inoviranja u Istri započeli su uvodnim predstavljanjem Projekta +Resilient te postignutih rezultata, a jedan od kojih je i Regionalni centar za razvoj društvenih inovacija „ReCeD’Istria“. Prisjetimo se, Projekt +Resilient usmjeren je upravo razvoju i poticanju razvoja društvenog poduzetništvva i društvenih inovacija te umrežavanju svih dionika i donositelja odluka koji mogu pomoći u ovom procesu.

Upravo je tema prve panel rasprave bila važnost društvenog poduzetništva i društvenih inovacija za razvoj lokalne zajednice, a gosti panelisti bili su: Lana Lovašić, konzultantica za društvene inovacije,izv.prof.dr.sc. Kristina Afrić Rakitovac, Kristian Korunić, poslovni konzultant, Vjeran Piršić, Predsjednik udruge Eko Kvarner.

Sljedeća tema, a koja je vrlo važna u aspektu društvenog poduetništva i društvenih inovacija jest mjerenje društvenog učinka. Naime, upravo smo jučer završili s procesom postavljanja okvira za mjerenje društvenog učinka pod vodstvom Darka Ciglara iz ACT grupe, a između kojih je i jedan od sudionika bila Sonja Grozić – Živolić, pročelnica UO za zdravstvo i socijalnu skrb Istarske Županije. Darko Ciglar istaknuo je kako svi moramo izaći iz pozicije „shareholdera“ i staviti se u poziciju „stakeholdera“ te ukoliko se ne dogodi organizacijska promjena ili neka druga promjena, učinka nema. Postavlja se u pitanje pravilno korištenje resursa – ljudskih, financijskih i drugih kojima raspolažemo, a kojih će biti sve manje. Sonja Grozić – Živolić istaknula je kako je sudjelovanje u edukaciji mjerenja i upravljanja društvenim utjecajem dio njene profesionalne odgovornosti. Naime, sustav radi 24h, 365 dana u godini te se donose odluke koje se odražavaju na živote pojedinaca i cijele zajednice, a Grozić – Živolić ističe kako nije zadovoljna ukoliko odluke koje su donesene nisu validirane na utemeljen način. Dakle, zaključak je kako metodologija mjerenja i upravljanja društvenim učinkom treba biti dio svakodnevnog logičnog procesa i utkana u organizacijske procese.

U drugom dijelu, održala se interaktivna radionica „Društvenim inoviranjem do zajedničkih rješenja lokalnih problema: recikliranje: prilika za poduzetništvo i stvaranje novih vrijednosti“, a koju su moderirali Vjeran Piršić, Lana Lovasić i Helga Možé. Kroz radionicu društvenog inoviranja namjera je bila u suradnji različitih dionika doći do konkretnog rješenja koje može biti provedeno i realizirano, a po pitanju relevantnog problema. Praktični proces započeo je olujom mozgova na temu potencijala u Puli i Istri – infrastrukturni, ljudski, tehnološki i ini potencijali prepoznati sukladno temi recikliranja plastike kroz društveno poduzetništvo. Iza toga slijedilo je uspostavljanje svih potrebnih elemenata budućeg društvenog poduzeća kao što su prostor, organizacijska struktura, potrebni resursi i slično. Najvažniji dio, koji se je i postigao na radionici, ideje su koje na inovativni način pristupaju proizvodnim ili poslovnim procesima, a koje rješavaju upravo probleme odvajanja otpada te izostanak recikliranja istoga. Posebno plastike. Osim toga, procesu se je pristupalo iznimno realistički pa se je odmah ocjenjivalo kapacitete i dostupnost potencijalnih dionika. Sve navedeno upućuje kako je iz radionice proizašla kvalitetna i ostvariva ideja spremna za daljnju razradu.

Dani društvenog poduzetništva i inoviranja održati će se i u Bujama, Labinu, Poreču i Rovinju na određenu temu. Te će radionice trajati 2 sata (od 13 do 15 sati) a termini su slijedeći:

  • BUJE „Djeca i mladi“ – 16.09., Pučko otvoreno učilište  (vijećnica, 1.kat), Trg J.B. Tita 6
  • POREČ „Gospodarstvo i poduzetništvo“ – 21.09., Gradska vijećnica, Obala maršala Tita 5
  • ROVINJ „Mladi“ – 22.09., Sala za sastanke Zajednica Talijana Pino Budicin, Trg Campitelli 1
  • LABIN „Turizam i storytelling“ – 27.09., Polivalentna dvorana Gradske knjižnice Labin, Rudarska 1a

Događaj će se održati sukladno mjerama za sprječavanje širenja pandemije koronavirusa COVID – 19 te je broj sudionika ograničen. Prijave su obvezne.

PRIJAVE: https://forms.gle/SNzMJ45jGingMmyY9

Projekt „+Resilient“ financiran je iz programa Interreg Mediteran 2014-2020 iz Europskog fonda za regionalni razvoj. Projekt sufinancira Ureda za udruge Vlade Republike Hrvatske. U projektu sudjeluje 14 partnera iz 8 zemalja Mediterana a cilj mu je umrežiti, povezati i prenijeti znanja i dobre prakse poticanja i razvijanja društvenih inovacija te utjecati na kreiranje jače institucionalne podrške na europskoj razini.

Odgovori

Pin It on Pinterest