Vozio u suprotnom smjeru, pa izazvao prometnu nesreću!

Zbog vožnje u krivom smjeru protiv 79-godišnjeg muškarca se pokreće prekršajni postupak

Jučer,  16. rujna oko 6,35 sati, policija je zaprimila dojavu  o vožnji vozila u suprotnom smjeru na dionici autoceste A9 iz pravca Baderne prema čvoru Medaki. Utvrđeno je da se 79-godišnjak automobilom Škoda, pulske registarske oznake vožnjom u kontra smjeru prilikom mimoilaženja ugrozio promet iz suprotnog smjera odnosno 38-godišnjeg njemačkog državljanina koji je upravljao automobilom  na kojem je vukao kamp prikolicu. Njemački državljanin je u cilju izbjegavanja sudara, skrenuo u desno te udario u stablo i ogradu. Nakon što je izazvao prometnu nesreći, vozač Škode se udaljio s mjesta nesreće. Nedugo nakon toga policijski službenici su na čvoru Baderna zatekli 79-godišnjeg vozača te će protiv njega biti pokrenut prekršajni postupak zbog prekršaja iz Zakona o sigurnosti prometa na cestama.

Vožnja u suprotnom smjeru zasigurno je jedan od najtežih prekršaja koje vozač može napraviti na autocesti te vrlo često takav prekršaj rezultira prometnim nesrećama i stradanjima osoba. Razlog vožnje u suprotnom smjeru na autocestama najčešće je povezan s nepažnjom i nedostatnom koncentracijom (premorenost, neiskustvo u vožnji autocestom, alkohol i dr.) vozača prilikom uključivanja na kolnik prometnice, a znatno rjeđe se radi o nepoznavanju prometne signalizacije ili samim nedostacima prometne signalizacije.

Savjeti za vozače koji primijete vozilo u krivom smjeru ili nakon obavijesti HAK-a:

Brzinu kretanja vozila smanjiti na 40 km/h

Koristiti samo desnu prometnu traku, ne koristiti traku za pretjecanje (ne koristiti krajnju lijevu prometnu traku),

Ne koristiti traku za zaustavljanje vozila u nuždi koja bi trebala ostati prohodna za hitne službe)

Zabranjuje se pretjecanje vozila.

Upozoravamo vozače da prilikom uključivanja na autocestu obrate pozornost, te da poštuju postavljenu prometnu signalizaciju, da ne vrše polukružno okretanje kako se ne bi kretali u suprotnom smjeru na autocesti i kako ne bi došlo do prometnih nesreća i neželjenih posljedica.

Također,  policija podsjeća vozače da je člankom 49. Zakona o sigurnosti prometna na cestama predviđeno slijedeće:

Na cesti s kolnikom za promet vozila u oba smjera na kojem postoje tri prometne trake, vozač se ne smije vozilom kretati prometnom trakom koja se nalazi uz lijevi rub ceste u smjeru kretanja vozila.

Na cesti na kojoj su kolničke trake fizički odvojene jedna od druge, na cesti s kolnikom za promet u oba smjera na kojem postoje najmanje četiri obilježene prometne trake kao i na cesti s kolnikom za promet vozila samo u jednom smjeru, vozač se ne smije vozilom kretati kolničkom trakom namijenjenom za promet vozila iz suprotnog smjera, odnosno u suprotnom ili zabranjenom smjeru.

Novčanom kaznom u iznosu od 2.000,00 kuna kaznit će se za prekršaj vozač koji se na cesti s kolnikom za promet u oba smjera, na kojem postoje tri prometne trake, kreće prometnom trakom koja se nalazi uz lijevi rub ceste u pravcu kretanja vozila.

Novčanom kaznom u iznosu od 2.000,00 do 5.000,00 kuna kaznit će se za prekršaj vozač koji se vozilom kreće suprotno odredbama stavka 2. ovoga članka.

Novčanom kaznom u iznosu od 10.000,00 do 20.000,00 kuna ili kaznom zatvora u trajanju do 60 dana kaznit će se za prekršaj vozač koji se vozilom na autocesti, brzoj cesti i cesti namijenjenoj isključivo za promet motornih vozila kreće kolničkom trakom namijenjenom za promet vozila iz suprotnog smjera, odnosno u suprotnom ili zabranjenom smjeru.

Odgovori

Pin It on Pinterest