OTVORENJE JUBILARNE SEASPLASH PLATFORME #15 u pulskom klubu Kotač

Udruga Seasplash i Klub Kotač ponosno najavljuju početak jubilarne Seasplash platforme #15 koncertom otvorenja s bogatim punk-rock line up-om u dvorištu DC Rojc u subotu, 16. listopada 2021. godine s trajanjem od 18 sati do ponoći.

Seasplash platforma je nastala na Danteovom trgu 2007. godine, gdje je održan prvi elektronski party u gradskoj jezgri te je time najavljen prodor underground scene u centar Pule. Tijekom godina održana su razna događanja na različitim lokacijama – Danteov trg, Trg Portarata, Ciscuttijeva ulica, Karolina, Zerostrasse, Titov park, Valerijin park, Park Petra Krešimira IV, krov zgrade Doma antifašista kod Arene, kanal Kaštela – Povijesnog i pomorskog muzeja Istre, plato ispred Galerije Svetih Srca, Pattinaggio, Klub Uljanik te Skate park i Klub Kotač u Društvenom centru Rojc.

Seasplash platforma je do sada ostvarila impozantne rezultate, probudila je centar grada prodorom reggae soundsystem, punk i hip hop & breakdance kulture na Danteov trg, omogućila skejtanje po zabranjenoj zoni, organizirala prva okupljanja mladih na Showcaseu u Titovom parku, uvela tradicionalni božićni punk koncert, SK8 i breakdance conteste, NYE partije na više pozornica te ugostila eminentne domaće i inozemne izvođače koji su doprinijeli kvaliteti cjelokupnog programa u prosincu u Puli.

Na koncertu otvorenja Seasplash platforme #15 nastupaju ča-metalci Po’ metra crijeva iz Kastva, hardcore punkeri Ponor iz Zagreba, anarchopunkeri Warfare iz Gorizie te pulske mlade snage Freaktion, The Secularists i Grass Istre.

PO’ METRA CRIJEVA

PMC su prvi i jedini Ča-Metal™ bend i inspiraciju crpe iz istarskih legendi i priča, a glazbu rade pod utjecajem istarske ljestvice, metala i punka. Zafrkantskim pristupom cijelom konceptu i energičnim nastupima uživo ovi zamaskirani momci osigurali su svoje počasno mjesto na underground sceni od osnutka grupe 2003. godine. Band izdaje dva albuma za vlastitu etiketu Izdali smo metal, „Črne besede va kastafskih šumah“ 2003., te “Metal va guzice” 2005. godine. Osnovan kao projekt bandova One Piece Puzzle i Hesus Attor, band je aktivno svirao do 2007. kad se gasi zbog djelovanja matičnih bandova.

U jesen 2016.  godine Č.R.U. (vokal) i Armageljon Espaljon (gitara) odlučuju se za nastavak rada i okupljaju Tomislava Nipriju na bubnju, Šamana Šamanića na sopelama i klavijaturi, te Ogana Keksbura na bas gitari (člana benda „Školjke“, legendarnih kastavskih  punkera koji su utjecali na PMC) i skladaju novi album.

Početkom 2018. godine band je izbacio novi album naziva „Ča-Metal”, te idućih par godina uživo prokrstario regijom. U 2019. vraća se jedan od originalnih članova i osnivača PMCa, Aywar Groszgrock Istradamus na drugoj gitari. Za jesen 2021. PMC će izbaciti reizdanje albuma “metal va guzice”, a u tom periodu kreću i u studio snimiti novi album, koji fanove čeka u idućoj godini.

PONOR

Ponor je četveročlani HardCore Punk bend iz Zagreba nastao 2011. godine. Članovi benda su kroz godine svirali u mnoštvu drugih lokalnih “underground” bendova kao što su Amok, Kijamet, La Kurtizana, Nikad, No Trivia Peddlers, Nulla Osta, Senata Fox, Sentence, Storms. Glazba Ponora je mješavina HardCore, Punk, Crust, D-beat i Metal utjecaja često opisana kao kombinacija  “neo crust” i “dark HardCore” podžanrova. Ponor iza sebe ima dva albuma, “Ovo je kraj” izdan 2014. godine i “Prah i pepeo” izdan 2018. godine. Oba albuma su izdana u suradnji sa etiketama PDV Records, DHP AK47 i My Favourite Records.

WARFARE

Warfare je talijanski anarchopunk bend iz Gorizie. Njihova priča započinje 1981. godine kada su svirali kao predgrupa američkim legendama Dead Kennedys. Bili su dio talijanskog političkog punk pokreta tijekom kojeg su svirali u raznim squatovima te su sudjelovali na demonstracijama protiv NATO-a u američkoj bazi u Comisu na Siciliji. Warfare se raspada nekoliko puta te se ponovo okupljaju tijekom 90-ih kada izdaju split 12” sa Rasta and Peace Corporationom. Posljednjih 10 godina su imali prilike svirati s bendovima kao što su GBH, MDC, Antisect, Scuffy Dogs, Fakofbolan, Nabat, Eu’s Arse, Upset Noise, Blue Vomit, Warcry, Riistet, Agathocles, itd. Kao rezultat raznih aktivnosti i suradnji izdaju split 7” ploče s tršćanskim bendovima Upset Noise i Tytus, s A New Scar iz Ferrare/Udina i japanskim bendom Crude te split 12” ploču s bendom Nulla Osta iz Pule.

FREAKTION

Alternativni rock band Freaktion čine gitarist Gabriel Radović, bubnjar Toni Drandić, basistica Vasja Šumonja i vokal Maja Šebelić. Oformili su se 2018. godine na Rock campu, a u ovoj postavi sviraju oko dvije godine. Najveći su im uzori Radiohead, Muse, RHCP i ini velikani glazbene scene. Pišu i izvode autorske pjesme za koje se nadaju da će ubrzo objediniti i na albumu.

THE SECULARISTS

The Secularists su mladi pulski bend oformljen 2020. godine, a čine ga Henri Šuran na bubnjevima, Mateo Žufić na vokalu, Tobia da Ponte na gitari i Noah Cvijanović. Na otvorenju Seasplash platforme #15 će imati svoj drugi javni nastup, a prvi koncert su održali u klubu Uljanik tijekom kojeg su promovirali materijal sa svojeg prvog albuma.

GRASS ISTRE

Grass Istre iz Pule nastao je 25.11.2015. godine u njihovom prostoru na Monvidalu. Sve pjesme su nastale u prostoru, a prve pjesme čak tamo i otpjevane. Prvi album pod nazivom ‘Iz domaćeg uzgoja’ izašao je 29.07.2016. godine i broji jedanaest pjesama.
Nedugo zatim objavljuju šest singlica i tada pauziraju s projektom. Pet godina nakon zadnje singlice izbacuju novi singl ‘Oče naš’ ft. Nevio.
Sviraju SKA/pank/rapcore, a tekstovi se svode na promicanje lakih te teških opijata, bleje u svojem prostoru i na kutu u njihovom kvartu te spominju pokojeg političara, ali ništa strašno.
Sve su matrice sami odsvirali, a nastup na otvorenju Seasplash platformi #15 bit će im prvi koncert uživo.

Ulaz na koncert je besplatan, a događanje se održava uz pridržavanje aktualnih epidemioloških mjera za do 100 posjetitelja/ica. Aktivnosti Udruge Seasplash i kluba Kotač podržavaju Zaklada Kultura Nova, Ministarstvo kulture i medija, Istarska županija, Grad Pula, Turistička zajednica Grada Pule te HUZIP.

Odgovori

Pin It on Pinterest