Hrvatska policija uzaptila talijansku ribaricu!

Foto: ilustracija

U  srijedu, 20. listopada oko 12.48 sati, policijski službenici Nacionalnog pomorskog centra za prikupljanje podataka su na tehničkim sustavima za  nadzor  državne granice na moru  uočili kako je u teritorijalno more Republike  Hrvatske, u visini Limskog zaljeva, uplovila talijanska ribarica te je  prema poziciji  ribarice odmah  upućeno plovilo Postaje pomorske i aerodromske policije Pula-Pola.


Policijski  službenici započeli su progon talijanske ribarice  koja  nije  odgovarala na upućene pozive te su oko 15 sati, unutar  isključivog  gospodarskog pojasa, zaustavili ribaricu koja je u moru  imala alat i  obavljala gospodarski  ribolov. Policijski službenici izdali su im upozorenje da zaustave  daljnje ribarenje, podignu  alat iz mora i upute se prema pulskoj luci.


Uzapćena  talijanska ribarica je u pratnji policijskog plovila uplovila u  pulsku  luku te su 45-godišnji zapovjednik plovila, kao i četvorica  članova  posade u dobi od 28, 49, 50 i 55 godina uhićeni i nad njima je  provedeno  kriminalističko  istraživanje.


Zbog  sumnje da su počinili prekršaje iz Zakona o schengenskim granicama  i   Zakona o morskom ribarstvu, protiv petero talijanskih državljana podnijet je optužni prijedlog nadležnom sudu, koji im je odredio novčane kazne od 2.000 kuna svakome, dok je kapetanu plovila izrečena i novčana kazna od 7.000 kuna  te je dužan nadoknaditi štetu biološkom bogatstvu mora i troškove korištenja službenog plovila od ukupno 17.000 kuna.

Odgovori

Pin It on Pinterest