Inclusive is not Exclusive – prezentirana brošura u sklopu provedenog projekta #FootbalPeopleWeeks 2020

Ne osuđuj, ne ismijavaj, budi prijatelj, priđi i ponudi pomoć, dvostruko će ti se vratiti

“Svi živimo s ciljem da budemo sretni, svi su naši životi različiti, a ipak isti.“ – Anne Frank, jedna je od brojnih mudrih poruka koje se nalaze u brošuri tiskanoj u sklopu sudjelovanja pulske Osnovne škole Veli Vrh u međunarodnoj kampanji  #FootbalPeopleWeeks 2020 i to projektom „Inclusive is not Exclusive. Prezentaciji projekta i brošure prisustvovao je pulski gradonačelnik Filip Zoričić zajedno sa zamjenicom Ivonom Močenić i pročelnicom Upravnog odjela za društvene djelatnosti i mlade.

„Imamo prilike vidjeti jedan izuzetno poučan projekt, jednu lijepu priču koja stvara bolje društvo. Društvo u kojemu postoji senzibilitet, uvažavanje, pomaganje, razumijevanje,…Društvo koje stvaraju naši učenici u jednom međunarodnom pokretu i pronose pozitivne vrijednosti i kvalitete na kojima stabilno možemo graditi budućnost. Ako djecu učimo da prihvaćaju razlike i svakog čovjeka na isti način onda je to nada da će i stariji shvatiti, ali i da će društvo i zajednica biti bolji.Hvala svima koji su bili i oni koji će biti dio ove inspirativne kampanje i projekta. To nas čini ponosnima.“, kazao je pulski gradonačelnik i dao podršku hvalevrijednim aktivnostima OŠ Veli Vrh.

Naime, tjedni #Football People Weeks najveća su kampanja za društvene promjene i raznolikost u globalnom nogometu kada preko 150.000 ljudi diljem svijeta sudjeluje u događanjima i aktivnostima kojima se postižu društvene promjene.

Projekt Football people week organizira Fare (međunarodna organizacija s više od 150 članica u više od 40 europskih zemalja) koja se bori protiv svih oblika diskriminacije, uključujući rasizam, krajnje desničarski nacionalizam, seksizam, transfobiju, homofobiju i diskriminaciju osoba s invaliditetom.

Osnovna škola Veli Vrh Pula već nekoliko godina sudjeluje u projektu, a prošle godine je predloženi projekt „Inclusive is not Exclusive“. Tako se u tjednima listopada 2020. godine, u suradnji s Udrugom za autizam Istra, Dnevnim centrom za radnu terapiju i rehabilitaciju Pula, Šahovskim klubom Veli Vrh te nogometnim klubovima Istra 1961 i Veli Vrh obilježio tjedni #FootballPeople Weeks u znaku inkluzije i borbe protiv diskriminacije osoba s invaliditetom.

Prezentaciji brošure koja rezimira provedene aktivnosti u sklopu projekta, a kojega u ime škole vodi Igor Jovanović profesor povijesti, nazočili su i predstavnici NK Veli Vrh i NK Istre1961, predstavnici Udruge za autizam Istra, Martin Liepach, profesor povijesti na Sveučilištu u Frankfurtu koji je učenicima OŠ Veli Vrh održao prigodno predavanje o Božićnom primirju, budući školsko igralište OŠ Veli Vrh ima status Polja mira. Na video vezi sudjelovali su Jonathan Evan-Zohar, predsjednik europske udruge nastavnika povijesti i Ernie Brennan iz Belgije, predstavnik Međunarodne dječje nogometne organizacije, Frauke Köenig menadžerica sportskog muzeja u NK Einchtracht Frankfurt, te Chris Rowe član vijeća Europe za implementaciju kurikuluma povijesti u Europi.

Nakon osvrta brojnih uvaženih gostiju, koji su redom pohvalili projekt, finaliziran u obliku brošure, uslijedila je nogometna utakmica na Tivolliju.

Viši razredi odmjerili su snage s vršnjacima-gostima iz Poljske, a sudio im je Ibrahim Punušković, romski sudac u sklopu nastavka ovogodišnjeg projekta u kojemu je fokus na uključenost Roma kao nacionalne manjine.

Odgovori

Pin It on Pinterest