Obilježavanje Dana audiovizualne baštine uz besplatne projekcije

Petu godinu zaredom u Kinu Valli će se u suradnji s Kino mrežom u partnerstvu s Hrvatskim državnim arhivom/Hrvatskom kinotekom, obilježiti Svjetski dan audiovizualne baštine. U subotu, 30. listopada prikazat će se tri projekcije digitalno restauriranih dugometražnih filmova koji su obilježili povijest hrvatske kinematografije. Ulaz na projekcije je slobodan a besplatnu ulaznicu potrebno je preuzeti na blagajni Kina Valli.

U 11 sati prikazat će se Vuk samotnjak (O. Gluščević) o dječaku Ranku iz jednog malog sela u Lici u šumi pronalazi ozlijeđenog njemačkog ovčara zaostalog iz rata. Brižljivo mu je previo rane i nazvao ga Hund, prema natpisu „Militär Hund“ koji je visio o njegovom vratu. Film je osvojio Srebrnu arenu i Jelena na Pulskom festivalu 1972., a iste godine osvojio je i nagrade na više međunarodnih festivala.

Na programu je i hrvatski dugometražni film iz 1952. godine koji je u bunkeru proveo 25 godina da bi na koncu bez velike pompe 30. travnja 1977. dobio dozvolu za javno prikazivanje. Radi se o filmu „Ciguli miguli“ redatelja Branka Marjanovića i scenarista Jože Horvata koji će se prikazati u 17 sati. Film prati lik Ivana Ivanovića, funkcionara Komunističke partije koji dolazi u provincijski gradić kao zamjenik odsutnog referenta za kulturu. Ivanović je fanatično revan u nastojanju da kulturni život gradića reformira u skladu sa socijalističkim idealima, pa ukida svih pet glazbenih društava, nastojeći ih objediniti u jedno, i daje nalog da se s gradskog trga ukloni spomenik slavnome pokojnom mjesnom skladatelju Ciguliju Miguliju jer nije politički podoban. Međutim, građani – a posebno mladi – ne prihvaćaju Ivanovićeve poteze i odlučno im se odupiru.

Publika će u 19 sati moći pogledati i najpoznatiju hrvatsku ljubavnu komediju Tko pjeva zlo ne misli (Krešo Golik, 1970.) i uplesti se u zgode i nezgode zagrebačke obitelji Šafranek. Film je nastao prema noveli „Iz dnevnika malog Perice“ Vjekoslava Majera. U Zagrebu polovicom 1930-ih živi obitelj Šafranek – Franjo, Ana i sin Perica. Ana upozna gospodina Fulira, koji joj se počne udvarati, iskorištavajući njeno nezadovoljstvo brakom. Franjo, nesvjestan te činjenice, odluči spojiti Fulira s Aninom sestrom Minom.

Odgovori

Pin It on Pinterest