Održana konstituirajuća sjednica Vijeća za prevenciju kriminaliteta Grada Pule

Radne skupine po definiranim prioritetima radit će na stvaranju preduvjeta za sigurno i ugodno urbano okruženje

Konstituirajuća sjednica Vijeća za prevenciju kriminaliteta (VPK) Grada Pule održana je u pulskoj Gradskoj vijećnici, a sudionike je prigodnim riječima pozdravio gradonačelnik Filip Zoričić. Kristian Družeta, tajnik Vijeća za prevenciju kriminaliteta ujedno i gradonačelnikov savjetnik za urbanu sigurnost tom je prigodom održao uvodno izlaganje o važnosti i načinu rada VPK. Načelnik Policijske postaje Pula Vjekoslav Vukšić prisutne je upoznao sa stanjem javne sigurnosti na području grada Pule kroz prikaz statističkih podataka i kriminaliteta koji su značajnije zastupljeni u gradu. Sjednici je prisustvovala i zamjenica gradonačelnika Ivona Močenić.

U raspravi o daljnjem radu Vijeća za prevenciju kriminaliteta moglo se čuti kako je nužno definirati prioritete rada i zatim izraditi Strategiju rada za razdoblje od 2022. do 2024. godine.

Tom su prigodom određeni sljedeći prioriteti: sigurnost na javnim površinama, komunalni red i vandalizam, sigurna školska dvorišta i objekti dječjih vrtića, prevencija nasilja u obitelji i vršnjačkog nasilja, prevencija svih oblika suvremenih ovisnosti kroz aktivnu zajednicu, sigurnosna kultura i svakodnevna, samozaštita građana i sigurnost u prometu.

Prioriteti su određeni na temelju prijašnjih istraživanja Ekonomskog instituta u Zagrebu, gdje  je  Pula niz  godina označena kao jedan od najnesigurnijih gradova u Hrvatskoj, zatim činjenice da se godišnje na sanaciju oštećenja gradske imovine troši od 200 tisuća do 300 tisuća kuna koji nastaju kao posljedica vandalizma. Nadalje, u obzir je uzet iznimno dobar rad i angažman policijskih službenika Policijske postaje Pula na otkrivanju kaznenih djela te poboljšanje stanja javne sigurnosti od zadnjih istraživanja što je vidljivo iz prezentiranih statističkih podataka. 

„Vijeće za prevenciju kriminaliteta ima zadaću okupiti sve institucije i pojedince koji mogu doprinijeti podizanju stvarne i percipirane sigurnosti svih građana i kvalitete života koja se očituje u  osjećaju i potrebi sigurnog urbanog okruženja. U skladu s tim u narednom razdoblju razmotrit će se mogućnost uključivanja u rad VPK i drugih institucija koje mogu doprinijeti radu Vijeća“, rekao je tajnik Vijeća za prevenciju kriminaliteta i savjetnik gradonačelnika Kristian Družeta.

Članovi VPK na sjednici su upoznati da je u suradnji s Policijskom upravom istarskom i Policijskom postajom Pula dogovoreno izvješćivanje o stanju javne sigurnosti koje će građanima dati informacije o situaciji bliže njihovom kvartu ili ulici. Time je započeta i analiza trenutnog stanja sigurnosti u cilju izrade Strategije urbane sigurnosti Pule.

Jedna od aktivnosti koja se planira je i istraživanje javnog mnijenja koje će VPK dati informaciju o percepciji sigurnosti naših sugrađana i sugrađanki.

„Sve su ovo teme važne za našu zajednicu stoga će se formirati radne skupine po definiranim prioritetima koji za cilj imaju stvaranje sigurnog i ugodnog urbanog okruženja gdje neće postojati strah od kriminala ili uništavanja privatne i gradske imovine. Vijeće za prevenciju kriminaliteta mora biti aktivno i inovativno ako u budućnosti želimo sigurniji grad za sve građanke i građane“, poručio je Družeta.

Na sljedećoj sjednici utvrdit će se planovi rada Vijeća za prevenciju kriminaliteta kroz radne skupine za 2022. godinu. 

Uz gradonačelnika Filipa Zoričića kao predsjednika Vijeća za komunalnu prevenciju Grada Pule i tajnika Kristijana Družetu, članovi VPK su: gradski pročelnici Elvira Krizmanić Marjanović, Robert Stemberger i Slavica Jelovac, zatim Vjekoslav Vukšić, načelnik Policijske postaje Pula, Jasna Vekić, ravnateljica Gradskog društva Crvenog križa Pula, Aleksandar Stojanović, ravnatelj Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Istarske županije, Alma Tomljanović, ravnateljica Osnovne škole Šijana, Sandra Ventola, ravnateljica Centra za socijalnu skrb Pula, Ines Puhar, predstojnica Podružnice Obiteljskog centra Istarske županije, Centra za socijalnu skrb Pazin, Ivica Šain, voditelj Odjela psihijatrije Opće bolnice Pula, Velimir Todorović, voditelj Službe za mentalno zdravlje i prevenciju ovisnosti i Ivana Sokolov, socijalna radnica Odjela psihijatrije Opće bolnice Pula.

Odgovori

Pin It on Pinterest