Konstruktivne javne tribine održane s mještanima mjesnih odbora Monvidal i Kaštanjer

U organizaciji Grada Pule jučer su održane javne tribine za stanovnike mjesnih odbora Monvidal i Kaštanjer. Odaziv građana je, po običaju, bio velik što je gradonačelnik Filip Zoričić zajedno sa suradnicima pohvalio budući je namjera tribina pokazala svoju svrhu, a to je da građani javno iznesu problematike i izazove u svojem užem okruženju, čuju povratne informacije od nadležnih službi, te predlože načine rješavanja istih. Otvoreni dijalog građana i predstavnika Grada, te trgovačkih društava najbolji je način detektiranja izazova, sukladno čemu se može pravovremeno pristupiti izradi smjernica za njihovo rješavanje.  

Javna tribina za mještane Mjesnog odbora Monvidal započela je u 17 sati. Najveći fokus građana odnosio se na nedostatak parkirališnih mjesta, nepropisno parkiranje, zatim uređenje nogostupa u Flegovoj i Japodskoj ulici, javna rasvjeta u Nobileovoj ulici, postavljanje uspornika prometa,…

Predložilo se uređenje raskrižja u blizini tvrđave Monvidal – Faverijska i Nobileova ulica kojega smatraju nepreglednim i opasnim, kao i da se razmotri ucrtavanje parkirališnih mjesta te preusmjeravanje prometa, odnosno uvođenje nove regulacije prometa u vidu jednosmjernih ulica na kritičnim lokacijama (Ulica Dragonja, u dijelu Ulice Bože Gumpca, od križanja s Japodskom).

Istaknut je i problem kontejnera za smeće koje bi, smatraju građani, trebalo ograditi. Predstavnik Pula Herculanee dao je uputu da kod takvih situacija stanari iz svih ulaza trebaju postići dogovor, nakon čega se može pristupiti rješavanju, u suradnji s gradskom komunalnim poduzećem.

Od strane mještana zaprimio se i prijedlog za postavljanje sprava za vježbanje za mlade u okolici tvrđave te, uz ostalo, da se nastave aktivnosti vezane uz izgradnju igrališta Valica kao i da se nađe prikladna lokacija za društveni centar, budući za takvim sadržajem postoji interes mještana svih dobnih skupina.

Uslijedila je tribina za mještane Mjesnog odbora Kaštanjer s početkom u 18,00 sati i to s pitanjem o proširenju Osnovne škole Kaštanjer. Gradonačelnik Zoričić ponovio je kako se upravo rješavaju imovinskopravna pitanja, sve vezano za jednu česticu koja dijelom ide i kroz školu. Nakon toga ide se na izradu glavnog projekta i realizaciju gradnje. Učenici će u međuvremenu koristit prostor Pučkog otvorenog učilišta, kada isti napuste učenici Medicinske škole, odnosno nakon što se  prostor adekvatno obnovi (predvidivo do kraja siječnja 2022.). Učenici će biti na dvije lokacije ali napokon u jednoj smjeni s čime su upoznati i roditelji, kazao je Zoričić. Ponovio je, uvodno dotaknuto, da će se paralelno raditi na projektu nadogradnje škole, budući slijede programi  iz EU i za vrtiće i za škole, pritom se referirajući i na OŠ Kaštanjer i na OŠ Šijana.

Tribina se nastavila s iznošenjem problematike prometne infrastrukture, prebrze vožnje, nedostatka javne rasvjete, problematiku oborinske odvodnje, građevinskog otpada, koji ostaje nakon gradnje i drugo.

Građani su predložili postavljanje uspornika u Ulici Rimske centurijacije te, pored ostalog, razmatranje mogućnosti izgradnje kružnog toka ispod Spara, na križanju Japodske i Santoriove ulice. Veći broj građana imalo je primjedbu i na nedovoljnu čistoću i odražavanje ulica i nepropisnog odlaganja otpada.

Gradonačelnik je napomenuo da svi građani moraju dati svoj doprinos, odvajati smeće, čuvati okoliš, paziti kako se parkiraju i voze. Složio se da u jednom dijelu nema dovoljno ljudi, međutim povećanjem broja komunalnih redara osigurat će se veći red.

Nastavno na primjedbu da se dvorište OŠ Kaštanjer zaključava i ne može se koristiti niti igralište, gradonačelnik je predložio da se prostor bolje osvijetli i da se postave kamere.

Uz zahvalu svima koji su se odazvali i jasno kazali što nedostaje i gdje su najveći izazovi te  konstruktivno predlagali završila je javna tribina. Za kraj gradonačelnik je najavio da će se dostaviti planovi radova po mjesnim odborima kako bi građani mogli vidjeti što će se raditi sljedeće godine.

Odgovori

Pin It on Pinterest