Kupovao alat putem društvene mreže pa završio bez novca i bez alata

Pazinska je policija zaprimila prijavu 47-godišnjeg hrvatskog državljanina koji je prevaren prilikom kupnje s interneta. 

Naime, muškarac je putem društvene mreže 31. listopada stupio u kontakt s osobom koja je bila kontakt za prodaju raznih alata te je naručio alat u iznosu od više stotina kuna. Prilikom dogovora o načinu plaćanja, na zahtjev prodavatelja dostavio mu je podatke s bankovne kartice tekućeg računa, no odmah potom s računa je obavljeno nekoliko transakcija, za koje je prodavatelj naveo da su napravljene greškom. Kako bi vratio novac 47-godišnjaku, prodavatelj je od njega zatražio i podatke s bankovne kartice deviznog računa, no tada je i s tog računa obavljena transakcija. Budući da je posumnjao kako je prevaren za više tisuća kuna, 47-godišnjak je događaj prijavio banci i policiji.

Policijski službenici utvrđuju okolnosti događaja i tragaju za počiniteljem, a Policijska uprava istarska skreće pozornost građanima da budu oprezni prilikom kupnje putem interneta te da ne dijele  svoje osobne, financijske i sigurnosne podatke s nepoznatim osobama. 

Nekoliko savjeta za sigurnu kupnju putem interneta:

kupujte od provjerenih izvora, odnosno koristite marke i trgovine koje su vam poznate ili koje ste već koristili te provjeravajte kako su ocijenjeni prodavači od kojih kupujete 

kada kupujete online od druge osobe, nemojte slati novac unaprijed, već se ako je moguće, dogovorite da prvo dobijete proizvod

koristite kreditne kartice pri online kupovini jer većina kreditnih kartica ima dobru politiku zaštite kupca 

provjerite je li prijenos podataka prikladno zaštićen i izbjegavajte online kupovinu na stranicama koje ne koriste potpunu autentifikaciju (Verified by Visa/MasterCard Cesure Code)

nikada nikome nemojte slati broj kartice, PIN ili druge podatke o kartici

uvijek spremite sve dokumente vezane uz vaše on line kupnje

ukoliko posumnjate da bi se moglo raditi o prijevari ili da ste prevareni, obavijestite odmah o tome policiju. 

Pogledajte kako zaštititi vlastite osobne, financijske i poslovne podatke na MUP TV  YouTube kanalu.

Prijevare i računalna sigurnost – YouTube 

Odgovori

Pin It on Pinterest