9. Brazilski dani u Puli

Brazilski dani u Puli stigli su do svojeg 9. izdanja nadahnuti novim obzorima kulturne suradnje.

U programu uz Gradsku knjižnicu i čitaonicu Pula sudjeluju Sveučilište u Sao PauluHrvatska matica iseljenika – Podružnica PulaKino ValliVeleposlanstvo Savezne Republike Brazil u RHGrad Pula-PolaGrad Vodnjan-Dignano te kulturni djelatnici Elis LovrićBoris Domagoj Biletić i Daniel Načinović.

Raznolikost kulturnih i umjetničkih sadržaja (slikarstvo, glazba, film, književnost) i mogućnosti nove suradnje između raznih institucija ono su što obilježava ovogodišnje aktivnosti i program. U skladu s trenutnim okolnostima i uvjetima programi će se odvijati u hibridnom obliku te će se tako iskoristiti postojeća znanja i iskustva da bi Brazilski dani, osim do pulske, istarske i hrvatske, doprli i do publike diljem svijeta.

Program otvaramo u utorak, 9. studenog 2021. izložbom o životu i radu istarskog slikara riba Silvija Pletikosa koji je ostavio velik trag na likovnu umjetnost raznih krajeva Brazila, s glazbenom posvetom slikaru u izvedbi Elis Lovrić. Izložbom u Vodnjanu, u izlozima Trgovačke ulice gdje je Pletikos i živio prije odlaska u Brazil želimo hrvatskoj publici približiti život i rad ovog zanimljivog, ali široj publici gotovo nepoznatog slikara, kulturnog djelatnika i likovnog pedagoga.

U srijedu, 10. studenog Središnja knjižnica bit će središte predstavljanja dviju knjiga. Panorama suvremenog hrvatskog pjesništva: dodiri triju jezika, trojezično hrvatsko-portugalsko-španjolsko izdanje prva je publikacija ovakve vrste koja će biti izdana u Brazilu 2022. Rezultat je rada prevoditelja Željke Lovrenčić, Tomislava Correie-Deura i Milana Puha, a donosi pjesme 17 pjesnikinja i pjesnika među kojima su i istarski pjesnici Boris Domagoj Biletić i Daniel Načinović koji će i sudjelovati u pulskom, pretpremijernom predstavljanju ovog, za hrvatsku književnost, vrijednog izdanja. Predstavit ćemo i knjigu nagrađenih kratkih priča i znanstvenih radova s prvog natječaja Društva prijatelja Dalmacije (SADA) kojim se željelo potaknuti članove hrvatske zajednice u Brazilu i njihove brazilske prijatelje da pokažu svoje književno i istraživačko stvaralaštvo na temu Hrvatske i hrvatske kulture.

Okrugli stol Mogućnosti zbližavanja Brazila i Hrvatske u četvrtak 11. studenog uz sudjelovanje predstavnika Grada Pule-Pola, Veleposlanstva Brazila u Republici Hrvatskoj, Gradske knjižnice i čitaonice Pula te Hrvatske matice iseljenika predstavit će postignuća dosadašnjih Brazilskih dana te mogućnosti, nove obzore i ideje kako dodatno zbližiti Brazil i Hrvatsku što će, nadamo se rezultirati još punijim, zanimljivijim i bogatijim jubilarnim, desetim Brazilskim danima u Puli sljedeće godine.

Posebnost ovogodišnjih Brazilskih dana je i Dani brazilskog filma u Kinu Valli gdje će od 9. do 11. studenog biti prikazana tri filma: Stremiti ka Mjesecu u kojem pratimo brazilski život i ljubav američke spisateljice Elizabeth Bishop, Kako se snimao film o kanalizaciji koji nas vodi na jug Brazila u zajednicu talijanskih iseljenika i njihovu borbu za izgradnju kanalizacijskog sustava te Zovem se Bahdad, priču djevojke iz Sao Paula o njezinim pustolovinama u najvećem gradu Latinske Amerika koji će biti zanimljiva svim zaljubljenicima u skateboard.

Vrijedi spomenuti da će od 15. do 30. studenog na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu u sklopu aktivnosti posvećenih Antropologiji migracija biti postavljena izložba Hrvatska u Brazilu: iseljenici u dijalogu s domovinom nastala u okviru 5. Brazilskih dana u Puli (2017.).

Bogatim i raznovrsnim programom ove već tradicionalne manifestacije nagovještaju se novi obzori i prilike u približavanju Pule, Istre i Hrvatske i sad ne više toliko dalekog Brazila.

Svi programi bit će održani uz poštovanje trenutnih epidemioloških mjera. Moguće izmjene u programima bit će objavljene na stranici i društvenim mrežama Gradske knjižnice i čitaonice Pula.

PROGRAM:

Utorak, 9. studenog

  • 17 sati / Narodni trg, Vodnjan-Dignano: otvorenje izložbe Istarski „slikar riba“ u Brazilu: Život i djelo Silvija Pletikosa uz nastup Elis Lovrić
  • 19 sati / Kino Valli: Dani brazilskog filma – Stremiti ka Mjesecu (Flores raras, Brazil, 2013., 1 h 58 min )

Srijeda, 10. studenog

  • 17.30 sati / Gradska knjižnica i čitaonica Pula; YouTube; Zoom: pretpremijerno predstavljanje trojezične knjige Panorama hrvatskog suvremenog pjesništva i predstavljanje knjige u povodu prvog natječaja za najbolju kratku priču i znanstveni rad o Hrvatskoj u Brazilu – moderira Barbara Buršić, sudjeluju pjesnici Boris Domagoj Biletić i Daniel Načinović te prevoditelj Milan Puh
  • 19.10 sati / Kino Valli: Dani brazilskog filma – Kako se snimao film o kanalizaciji (Saneamento básico, Brazil, 2007., 1 h 52 min )

Četvrtak, 11. studenog

  • 11 sati / ECPD Europski Centar za mir i Razvoj UN-a (Podružnica Pula): okrugli stol Mogućnosti zbližavanja Brazila i Hrvatske – moderira Milan Puh, sudjeluju: Veleposlanstvo Brazila u RHGrad Pula-PolaHrvatska matica iseljenikaGradska knjižnica i čitaonica Pula
  • 17 sati / Kino Valli: Dani brazilskog filma – Zovem se Baghdad (Meu nome é Bagdá, Brazil, 2020., 1 h 36 min)

Odgovori

Pin It on Pinterest