Program INK-a donosi zanimljiv sadržaj tijekom idućega tjedna

U srijedu, 10. studenog u 20 sati

„ZAJC U INK“ BALET

PATETIČNA    & POSVEĆENJE PROLJEĆA  

PATETIČNA / PATHETIQUE

KOREOGRAF: Douglas LEE

GLAZBA: Ludwig van Beethoven

Douglas Lee, britanski je koreograf koji svoje autorstvo gradi na neoklasičnoj plesnoj estetici. Koreografijom „Pathetique“ prvi put  se predstavo riječkom baletnom ansamblu. Inspiraciju crpi iz stroge tradicije i klasičnog pogleda na glazbeni oblik Beethovenove sonate op. 13 u c-molu, poznatije pod imenom „Patetična sonata“, dok će dramaturgiju svog novog baleta graditi na „betovenskom” motivu prkosa sudbini.

POSVEĆENJE PROLJEĆA / LE SACRE DU PRINTEMPS

KOREOGRAFKINJA: Maša KOLAR

GLAZBA: Igor Stravinski

Živući svijet je unikatno i spektakularno čudo. Upravo iz tog razloga „Posvećenje proljeća” Maše Kolar ide prema slavljenju života i odavanju priznanja životu na zemlji, stvarajući pozitivan i miroljubiv stav, šireći pozitivnu energiju i zadovoljstvo. Milijuni vrsta biljaka i životinja blistaju u raznovrsnosti i bogatstvu, vodeći živote koji se povezuju na takav način da podržavaju i održavaju jedni druge.

BALETNE SOLISTICE I SOLISTI: Mao FUJITA, Maria del Mar HERNANDEZ, Soyoka IWATA, Marta KANAZIR, Ksenija KRUTOVA, Maria MATARRANZ de las HERAS, Laura ORLIĆ, Tea RUŠIN, Marta VOINEA ČAVRAK, Francesco Pio De BENEDICTIS, Jody BET, Carlos HUERTA PARDO, Michele PASTORINI, Tilman PATZAK, Nicola PRATO, Svebor ZGURIĆ

BALETNI MAJSTORI: Daniele ROMEO, Paula RUS

Trajanje: 1 sat i 20 minuta, s pauzom

***

U četvrtak, 11. studenog u 20 sati

 „ZAJC U INK“ DRAMA

ČELIČNE MAGNOLIJE

AUTORI: Robert HARLING

REDATELJICA: Renata CAROLA GATICA

IGRAJU: Judita FRANKOVIĆ BRDAR/Jelena LOPATIĆ, Ivna BRUCK/Romina TONKOVIĆ, Biljana LOVRE, Aleksandra STOJAKOVIĆ OLENJUK/Ana MARIJA BRĐANOVIĆ, Leonora SURIAN POPOV, Olivera BALJAK

Dramatična i komična, emotivnija no što očekujete, predstava je to koja slavi podršku i poticaj žene ženi, veze između prijateljica, majki i kćeri. Recepti, savjeti i tračevi, smijeh, želje i snovi, teška vremena – sve to prolaze zajedno, a najlakše je te trenutke podijeliti u frizerskom salonu gdje je radnja smještena. U pametnim, živopisnim dijalozima punim dosjetki i obrata, ove žene nisu plitke i nisu karikature, one su jake, stvarne ličnosti s mnogo slojeva, a pratimo ih kroz dulji vremenski period. U drami nastaloj prema istinitoj priči nema muških likova, no stalna su tema razgovora, a Harlingtonove junakinje su „magnolije“ različitih godišta i socijalnih statusa kao što je i publika koju iščekujemo u gledalištu.

 Trajanje: 100 minuta

***

U subotu, 13. studenog u 20 sati

L’INFERNO                            

U povodu 700-te         obljetnice smrti           Dantea Alighierija

gostovanje Ariston Proballet, Sanremo, Italija

GLAZBA: Bryan GUERRA, Philip GLASS

KOREOGRAFIJA: Marcello ALGERI

PLESAČI: ansambl Ariston Proballet Sanremo

GLAS NARATORA: Luka MIHOVILOVIĆ

Tekstovi čitani uživo preuzeti su iz Božanstvene komedije Dantea Alighierija, Pakao, jedan od najvećih književnih djela talijanske i svjetske književnosti. Grandioznost teksta, danas relevantnija nego ikad, omogućuje da se ova opera-balet uklopi u umjetnički i kulturni krug namijenjen školama i čitavoj javnosti.

Suvremena je to reinterpretacija Danteova Pakla, kroz odabir glavnih tema najbližih i najznačajnijih današnjem životu. Opera-balet, poput izvorne pjesme, nije prikaz zagrobnog života, već panorama zemaljskog društva, ističući, bez dopuštanja bilo kakvog suda, zla koja ga neprestano prate, osobito prema najnevinijim žrtvama: djeci. Gledatelj je od prve slike uveden kroz “vrata” televizije i interneta u paklenu atmosferu kako bi stvorio potrebnu napetost za ovaj odraz svijeta. Umjetnički odabir pakla diktiran je potrebom da se patnja čovječanstva predstavi u sadašnjem ponižavajućem smjeru, gdje požuda postaje slika prostitucije i pedofilije, nasilje slika rata i kršenja ljudskih prava prema djeci, i dječjem radu … Sve teme obrađene su suptilnom satirom. U svojoj Komediji Dante je uzvikivao riječi osude ljudima, ali i nade u moguće iskupljenje kroz pravdu, slobodu, istinu, mir, hrabrost, odanost, toleranciju, ravnotežu, mudrost, red … … Božanske iskre koje također gore u čovjeku … Ove riječi nade imamo u srcu i ako ih izgubimo moramo ih tražiti u očima djece.

Trajanje: minuti 77 minuti

Odgovori

Pin It on Pinterest