Pop-up izložba u Dnevnom boravku Rojca

U subotu 20. studenog, od 9 do 21 sat, u Dnevnom boravku Rojca otvorena je pop-up izložba prostornih instalacija DRUMMING 0.2 i STILLNESS autora Alexa Brajkovića i Ide Blažičko. Otvorenje i razgovor s umjetnicima održat će se u 18 sati u unutrašnjem dvorištu Rojca.

Multimedijalna prostorna instalacija / performans „Drumming 0.2“ je organičan mehanizam koji interpretira algoritmične kompozicijske upute i stvara neočekivane rezultate u nikad ponavljajućem glazbenom iskustvu. Nastali algoritmi “žive” u stvarnom prostoru, te kroz bongo bubnjeve, bez glazbenika, sviraju međusobno u akustičnoj domeni. Generativna glazba, glazba stvorena uz pomoć algoritama, gdje sam sistem stvara glazbu i donosi odluke, interpretira i stvara varijacije glazbenih materijala te predstavlja jednu od najbitnijih tehnika suvremene tehnologije u kontekstu glazbe. Unutar bongo bubnjeva ugrađeni su solenoidi koji mehanički udaraju opne bubnjeva reagirajući na glazbene impulse koji dolaze iz računala. Drumming 0.2 kombinira tisućljetnu tradiciju ritmične kompleksnosti južnoindijske glazbe i suvremenu tehniku generiranja glazbenih materijala uz pomoć generativnih glazbenih tehnika, tvoreći jedan nepresušan zatvoreni sistem za ritmičnu raznolikost.

Stillness“ – prostorno specifična svjetlosna instalacija autora Alexa Brajkovića i akademske kiparice Ide Blažičko cijeli prostor transformira u svjetlosni objekt, pritom stvarajući manju intimniju zonu – prostor kontemplacije. Nježna i poluprozračna tekstilna skulptura proteže se kroz živu jezgru prostora, konstantno se mijenjajući sa svjetlosnim efektima u realnom vremenu, a potiče na kretanje kroz prostor tako da posjetitelji istražuju formu.

Ida Blažičko diplomirala je kiparstvo na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu 2007., studijski boravila na Indiana University of Pennsylvania (SAD), a na Kineskoj akademiji umjetnosti u Hangzhou 2012. godine doktorirala s disertacijom na temu Sustainable Public Art: Re-creating Urban Environment, gdje je i gostujuća profesorica.  Ida u svome dosadašnjem radu bilježi realizaciju niza prostorno specifičnih skulptura inspiriranih glavnim istraživačkim interesima koji uključuju ono što se događa u preklapajućim područjima gdje možemo zamagliti granice i upotrijebiti biomimetiku kao umjetnički alat te ponuditi rješenja na probleme u okolišu. Na temu biomimetike doktorirala je 2016. pri Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu (Biomimetika u službi umjetnosti). Povodom projekta „Okolo“, posvećenog umjetničkom istraživanju Zagreba putem umjetničkih intervencija u samo tkivo grada koje oživljavaju gradske prostore, sudjeluje s Alexom Brajkovićem na osmišljavanju, realizaciji i postavu ambijentalne svjetlosno-akustične instalacije Singing Forest u Parku Bele IV. Docentica je na zagrebačkoj Akademiji likovnih umjetnosti i dopredsjednica Hrvatskog društva likovnih umjetnika (HDLU) u Zagrebu.

Alex Brajković porečki glazbenik i multimedijalni umjetnik, diplomirao je jazz bubnjeve na Konzervatoriju Arrigo Pedrollo u Vicenzi. Magistrirao je 2018. na Konzervatoriju u Amsterdamu, smjer Live-Electronics uz specijalizaciju za karnatičku glazbu. Trenutno stvara u području elektronske produkcije, sound dizajna, multi- instrumentalnih elektro-akustičnih solo performansa i multimedijalnih instalacija u javnom prostoru, u kojima primjenjuje svoje znanje live-electronicsa, karnatičkih ritmova, bubnjeva i udaraljka, kompozicije i improvizacije, programiranja i interaktivnih vizuala.

Ulaz je potpuno besplatan. Ulaz je moguć samo uz predočenje COVID potvrde te pridržavanje svih propisanih epidemioloških mjera.

Programi u Dnevnom boravku realizirani su sredstvima Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske, Zaklade Kultura nova i Grada Pule.

Odgovori

Pin It on Pinterest