U Puli Obilježen Dan sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje

U povodu Dana sjećanja na žrtve Domovinskog rata i Dana sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje, u četvrtak, 18. studenog 2021. godine gradonačelnik Grada Pule Filip Zoričić te njegovi zamjenici Ivona Močenić i Bruno Cergnul, predstavnici Istarske županije zajedno s predstavnicima Udruge HVIDRA, braniteljskih udruga, udruga antifašističkih boraca, policije, vojske i političkih stranaka položili su vijence kod Centralnog križa na pulskom Gradskom groblju i na Spomenik poginulim hrvatskim braniteljima u Domovinskom ratu u Parku Franje Josipa, uz blagoslov velečasnog Ilije Jakovljevića.

„Ovo je jedan simboličan čin kojim se na plemeniti način sjećamo svega što je tada bilo. Međutim, nevjerojatno zvuči da roditelji koji su prije 30 godina izgubili svoju djecu u Vukovaru i Škabrnji još uvijek ne znaju što je s njima, a zločinci nisu pronađeni. To je velika tragedija. Imao sam priliku biti u Vukovaru i donekle osjetiti ono što je bilo u tom gradu. Danas je to odvojeni i razdvojeni grad u emociji i u sjećanju, grad odvojenih škola i mladih generacija. A političari se samo na današnji dan sjete Vukovara koji nakon toga ostaje sam. Kao što je rekao Siniša Glavašević: “Grad, to smo mi“ i tako se sjećamo Vukovara. Moramo oprostiti, ali nikada zaboraviti“, poručio je gradonačelnik Pule Filip Zoričić.

Zdenko Požgain, u ime suorganizatora obilježavanja Dana sjećanja Udruge HVIDRA podsjetio je kako 18. studenoga obilježavamo 30 godina od stradanja Vukovara, Škabrnje i svih ostalih hrvatskih mjesta i stratišta.

„Još uvijek za preko 1.800 naših branitelja ne znamo gdje su, od kojih je 520 iz Vukovara, a ostali iz drugih krajeva Lijepe Naše. Tužno je danas govoriti o tome, ali ne smijemo zaboraviti ta stradanja, ne smijemo zaboraviti događanja koja su bila prije 30 godina kako bismo danas uživali u onome što imamo, a to je neovisna i slobodna Republika Hrvatska“, rekao je Požgain.


Obrana Vukovara slomljena je 18. studenog 1991. godine nakon tromjesečne opsade i neprekidnog granatiranja. U borbama i granatiranju poginula su 1624 branitelja i civila, a preko 2500 ih je ranjeno. Nakon pada grada oko 5.000 zarobljenih branitelja odvedeno je u zatvore i „sabirne centre“ u Srbiji, a iz grada je prognano oko 22.000 ljudi.
Odmah nakon pada grada iz vukovarske bolnice oko 200 ranjenika, medicinskog osoblja i branitelja u dobi od 16 do 72 godine odvedeno je na Ovčaru i tamo strijeljano. Istog dana u zadarskom zaleđu nemilosrdnom akcijom etničkog čišćenja pala je i Škabrnja.

Iako se mještani u Vukovaru i Škabrnji ne mire sa činjenicom da većina zločinaca vjerojatno nikada neće odgovarati pred licem pravde, njihova žrtva ne smije se zaboraviti niti ponoviti.

U Vukovarskoj ulici u Puli večeras u 18,00 sati tradicionalnim mimohodom sjećanja u organizaciji HVIDRA-e Istarske županije obilježit će se Dan sjećanja na žrtve Grada heroja – Vukovara, a zatim je u Crkvi svetog Antuna u 19,00 sati predviđena Sveta misa za sve stradale, ubijene i poginule hrvatske branitelje i nevine žrtve Vukovara i Škabrnje.

Odgovori

Pin It on Pinterest