Flego: Razvijene zemlje su već kršile svoja klimatska obećanja. U Glasgowu se nije trebalo pozivati. Trebalo se obvezati!

Zastupnici Europskog parlamenta danas su s potpredsjednikom Europske komisije Fransom Timmermansom na plenarnoj sjednici raspravljali o ishodu klimatske konferencije UN-a u Glasgowu – COP26. Zastupnik IDS-a u Parlamentu Valter Flego u svom je govoru istaknuo da „nisu samo zemlje u razvoju krive što COP26 u Glasgowu nije polučio željene rezultate“.

– Zemljama u razvoju se 2009. godine obećalo 100 milijardi dolara godišnje do 2020. Je li se ispunilo  to obećanje? Nije! Kako jedan Bangladeš može izdvajati za zelenu tranziciju isto koliko i jedna Norveška, kako Hrvatska može izdvajati koliko i Belgija?, upitao je Flego Komisiju, Vijeće i predstavnike Parlamenta te dodao:

– Svi želimo čisti okoliš, svi smo za ekologiju. Ali, ekologija nije jeftina, ona košta. Zato ekologija mora ići ruku pod ruku s ekonomijom. U Glasgowu su se razvijene, bogate zemlje pozvale da povećaju financiranje za zemlje u razvoju i nerazvijene zemlje. Zašto bismo u to vjerovali?

– Razvijene zemlje su već kršile svoja klimatska obećanja. U Glasgowu se nije trebalo pozivati. Trebalo se obvezati!

Potpredsjednik Komisije Timmermans istaknuo je da „COP26 nije riješio klimatsku krizu, ali to nije ni bila svrha, već osigurati da ciljevi iz Pariza budu dostižni te da se postigne dogovor“.

– Imamo globalni konsenzus da se moramo kretati u granici globalnog zagrijavanja na 1,5 stupnjeva Celzijevih u odnosu na predindustrijsko doba. Sad je to jasno, ali deset dana prije Glasgowa, neke su zemlje dovodile u pitanje da se u Parizu uopće govorilo o takvom globalnom zagrijavanju. Prije Glasgowa EU je postavila tri cilja – da smanjenje emisija bude mnogo ambicioznije, da što prije uspijemo isfinancirati 100 milijardi dolara za ublažavanje klimatskih promjena te da dovršimo pariški pravilnik. Uspijemo li prije iduće klimatske konferencije usvojiti Paket za 55 – Fit for 55, koji predstavlja izmjene klimatsko energetskog zakonodavstva, onda ćemo pokazati da smo mi ti koji imaju pravno obvezujući plan kako smanjiti emisije do 2030. i 2050., zaključio je Timmermans.

Odgovori

Pin It on Pinterest