Uspješni Info dani za udruge u Istri

Ovogodišnji Info dani za udruge u Istri u organizaciji Zaklade za poticanje partnerstva i razvoja civilnog društva omogućili su pregršt raznih tema te zanimljivih i besplatnih radionica, predavanja i okruglih stolova. Naime,  Info dani namijenjeni su svim organizacijama civilnog društva, javnim i privatnim ustanovama, jedinicama lokalne i regionalne uprave i samouprave, te ostalim zainteresiranima sa ciljem što boljeg informiranja o aktualnim temama i novostima iz područja civilnog društva, edukacija te stvaranja  partnerstva i novih razvojnih prilika.

Info dani za udruge u Istri okupili su niz stručnjaka u različitim područjima djelovanja koji su od 22. do 26. studenog svoje znanje, vještine i iskustvo prenijeli svim zainteresiranima. Naime, u Info danima sudjelovali su predstavnici nekoliko novoosnovanih udruga, osoba koje žele osnovati udrugu, ali i predstavnici udruga koje djeluju već duži niz godina na području Istarske županije i šire. Svaki dan Info dana bio je posvećen određenoj temi. U ponedjeljak moglo se saznati više o Europskom socijalnom fondu (ESF+), dakle novom programskom razdoblju, te kako izgleda online sustav (tzv. MIS) putem kojeg se prijavljuju ESF projekti. Na prezentaciji Izmjena i dopuna Uredbe o financiranju i ugovaranju programa i projekata koje provode udruge, a na kojoj je sudjelovao veliki broj predstavnika naših JLRS-ova ukazana je potreba za održavanjem radionice na temu društvenog utjecaja, kako bi i te odredbe mogli primijeniti u javnim natječajima. Ponedjeljak je završio edukacijom ABCda za udruge, namijenjene novoosnovanim udrugama.

Utorak je bio posvećen aktivnom građanstvu. Sudionici su mogli steći znanje o volontiranju te raznim metodama motivacije dionika lokalne zajednice, a vezano za aktiviranje, svakako je i aktualna neizbježna tema sindroma „burnouta“ u udrugama koji je, nažalost, sve češće prisutan među članovima organizacija civilnog društva. Osim toga, na okruglom stolu o crowdfundingu svi zainteresirani mogli su iz prve ruke saznati što to zapravo znači provesti crowdfunding kampanju.

Središnja tema Info dana okupila je niz aktera u području društvenog poduzetništva i društvenih inovacija. Nakon predstavljenih dosadašnji rezultata Projekta +Resilient u razvoju društvenih inovacija, koje mogu rezultirati i društvenim poduzetništvom, održan je vrlo zanimljiv okrugli stol na kojem je nedostatak sustavne podrške razvoju društvenog poduzetništva predstavljen kao glavna prepreka. Cilj ovog trećeg po redu okruglog stola na tu temu, bio je još jednom prikupiti potrebe društvenih poduzetnika na području Istre s ciljem pripreme prve javne politike za podršku razvoja društvenog poduzetništva na području Istarske županije. Činjenica da je uz postojeća društvena poduzeća bila i predstavnica udruge koja je u procesu pokretanja društvenog poduzeća, pozitivan je pokazatelj trenda sve većeg osvještavanja o važnosti i benefitima dobre ekonomije. Dan je priveden kraju uz edukativnu radionicu izrade Lean platna društvenog poduzeća.

Vidljivost udruga u zajednici i suradnja s medijima naglasak je bio četvrtog dana, te je održan i okrugli stol na temu suradnje udruga i medija u društvenim programima važnim za lokalnu zajednicu. Okrugli stol otvorio je dijalog između medija i udruga  te je i zaključak istoga bio kako su upravo ovakvi događaji prijeko potrebni. Nastavno, radionice Vidljivost i brendiranje te medijsko praćenje događaja i suradnja s medijima održale su se s ciljem prijenosa znanja i razvoja vještina predstavnika OCD-a s ciljem povećanja njihove vidljivosti u zajednici.

„Osluškivanjem potreba na terenu, ali i analizom upitnika koji je prethodio organizaciji Info dana, složili smo program za koji smo smatrali da trenutno može pomoći organizacijama civilnog društva u boljem funkcioniranju i djelovanju. Zaista nas veseli što smo kroz cijeli tjedan dobivali niz pozitivnih feedback-ova i pohvala za ovogodišnje teme i radionice Info dana za udruge u Istri, ali i odličnih prijedloga koje ćemo svakako iskoristiti prilikom planiranja budućih aktivnosti naše Zaklade“ istaknula je Helga Možé, upraviteljica Zaklade.

Više informacija o svemu, predavačima i sudionicima okruglih stolova mogu se pronaći na web stranicama zaklade.

Ovom prilikom želimo zahvaliti svim sudionicima Info dana, predavačima i govornicima okruglih stolova bez kojih Info dani ne bi ostavili ovakav utisak u zajednici. I ovi su Info dani još jednom potvrdili koliko je važno umrežavanje u zajednici i povezivanje privatnog, javnog i civilnog sektora.

Sve su edukacije, radionice i okrugli stolovi Info dana za udruge u Istri snimljeni te će kroz narednih 10tak dana biti dostupni na stranicama Zaklade: www.civilnodrustvo-istra.hr. Ukoliko netko nije stigao poslušati temu koja ga je zanimala, slobodno se može javiti na mail: zaklada@civilnodrustvo-istra.hr te će dobiti pristup snimljenim materijalima.

Danas Info dani završavaju Promocijom knjige „Socijalna ekonomija i socijalno poduzetništvo“ koja će se prikladno održati u društvenom poduzeću B isto Punkt s početkom u 17:00 sati, a zbog epidemiološke situacije, broj sudionika je ograničen te je potrebna prethodna najava.

Prezentacija rezultata dosadašnjih aktivnosti projekta +Resilient (društvene inovacije i poduzetničke ideje), okrugli stol „Društveno poduzetništvo u Istri vol. 3: priprema javne politike“ te radionica „Izradi Lean platno svog društvenog poduzeća“ provode se u sklopu projekta +Resilient. Projekt „+Resilient“ financiran je iz programa Interreg Mediteran 2014-2020 iz Europskog fonda za regionalni razvoj. Projekt sufinancira Ured za udruge Vlade Republike Hrvatske. U projektu sudjeluje 14 partnera iz 8 zemalja Mediterana a cilj mu je umrežiti, povezati i prenijeti znanja i dobre prakse poticanja i razvijanja društvenih inovacija te utjecati na kreiranje jače institucionalne podrške na europskoj razini.

Edukacije „Sindrom burnouta kod aktera OCD-a“ i „Medijsko praćenje događaja/suradnja s medijima“ provode se u sklopu programa Aktivni u zajednici koji se provodi uz programsku suradnju i financijsku podršku Nacionalne zaklade za razvoj civilnog društva.

Odgovori

Pin It on Pinterest