Koncertni performans „PROCESS ISpainT(H)ING?!“ u Dnevnom boravku Rojca

Foto: Sebastijan Vojvoda

Projekt „PROCESS ISpainT(H)ING?!“ okuplja glazbenike, skladatelje i soundart umjetnike koji djeluju na polju ekperimentalne i improvizirane glazbe, odnosno, intermedijalne i hibridne umjetnosti, a koji su na ovaj ili onaj način vezani uz Istru (IS). U središte pažnje stavlja procesualnost – umjetničko-istraživački proces kao ključno – nepredvidivo, otkrivajuće i (potencijalno) transformirajuće iskustvo. Konceptualno i teorijski se oslanja na Soundpainting (autora Waltera Thompsona) s ciljem stvaranja novog, autorskog „ISpainting“ znakovnog jezika za skladanje u realnom vremenu (IStrian soundpainting), a koji za razliku od Soundpaintinga i drugih sličnih znakovnih jezika („Conduction“ autora Lawrencea D. „Butch“ Morrisa, „Ritmo y percussion con senas“ autora Santiaga Vazqueza itd.) omogućava skladatelju-dirigentu istovremeno vođenje i sudjelovanje u izvedbi. Tako ISpainting znakovni jezik koristi samo jednu ruku u znakovnoj komunikaciji te ostavlja prostora da osoba, ili, u onom nekom zamišljenom idealu prema kojem stremi, osobe koje vode izvedbu, ujedno u njoj sudjeluju svirački kao dio ansambla. U izvedbenom aspektu projekt „PROCESS ISpainT(H)ING?!“ kreće se na razmeđi glazbe, soundarta, performans arta i glazbenog teatra, mjenjajući umjetničko-izvedbene forme i izvođačke formacije od izvedbe do izvedbe, ali uvijek zadržavajući zajednički nazivnik u eksperimentoj i improvizacijskoj kompoziciji, otvarajući performativi prostor za susret i prožimanje inovativnih i radikalnih autorskih senzibiliteta, koncepata i estetika umjetnika koji u danom trenutku čine autorsko-izvođački korpus. 

Koncertnom performansu prethodit će umjetnička rezidencija u periodu od 4. do 6. prosinca 2021., u sklopu koje će se realizirati radionica ISpainting znakovnog jezika te umjetničko istraživanje „Improvizije_0.1“, a sama izvedba bit će izravna posljedica – svojevrsni izvedbeni artefakt –  sveukupnog umjetničkog „PROCESS“-a „ISpainT(H)ING?!“. 

Organizatori: Vinka Burić, Neven Radaković – Soundpainting platforma Pula, udruga Rondo Histriae, Savez udruga Rojca

Glavni producenti: Vinka Burić i Neven Radaković

Izvršni producenti: Mia Đurčević, Jan Franjul

Produkcija: Udruga Rondo Histriae, Soundpainting platforma Pula 2021., Savez udruga Rojca, U.O. „P137“

Program je realiziran u sklopu „Ciklusa koncerata Nove, ekperimentalne i improvizirane glazbe“ i „Ciklusa umjetničkih istraživanja“ Soundpainting platforme Pula kojeg organizira udruga Rondo Histriae. 

Autor i voditelj projekta: Neven Radaković

Alen Sinkauz – el. bas gitara, fx, elektronika, sint
Nenad Sinkauz – el.gitara, fx, elektronika
Marko Grbac Knapić – semplovi, fx, elektronika
Neven Radaković – Rhodes el.klavir, fx, elektronika
Marco Quarantotto – bubnjevi, udaraljke

Tonski tehničar: Dean Pavletić – Tone
Tehnička potpora: AudioLab d.o.o.
Umjetnički voditelj i autor koncepta: Neven Radaković

Ulaz je ograničen na 15 osoba te je potrebna prijava putem maila: info.surojc@gmail.com.  Ulaz samo uz predočenje EU COVID potvrde.

Program je realiziran uz financijsku potporu Upravnog odjela za kulturu i razvoj civilnog društva grada Pula-Pola, Upravnog odjela za kulturu i zavičajnost Istarske županije, Ministarstva kulture i medija RH-a te zaklade Kultura nova.

Odgovori

Pin It on Pinterest