Održana koordinacija čelnika gradova i općina iz redova talijanske nacionalne zajednice

U prostorijama Zajednice Talijana „Pino Budicin“ u Rovinju, danas je održana redovna koordinacija gradonačelnika/načelnika, kao i zamjenika gradonačelnika/načelnika iz redova pripadnika talijanske nacionalne zajednice koju je, krajem 2019. godine, uveo županijski Upravni odjel za talijansku nacionalnu zajednicu i druge etničke skupine.

Na koordinaciji je sudjelovala i zamjenica istarskog župana Jessica Acquavita, koja smatra da je za poboljšanje situacije talijanske nacionalne zajednice važna sinergija, umrežavanje te zajednički rad institucija.

– Zato su ovi susreti važni jer nam, uz razmjenu iskustava dobre prakse, omogućuju upoznavanje s problemima s kojima se sumještani određenog grada ili općine susreću i to izravno od onih koji rade na tom području. Ali prije svega, oni su prilika da zajedno planiramo aktivnosti koje treba poduzeti kako bismo ih pokušali riješiti, rekla je zamjenica Acquavita.

Na današnjoj koordinaciji je bilo tako govora o talijanskom jeziku kao jeziku društvene sredine, školskim udžbenicima na talijanskom jeziku, polaganju državne mature, te pomanjkanju kadrova u školama.

Prisutni su se složili da će zajedno poduzeti potrebne mjere s ciljem pronalaženja rješenja za poteškoće s kojima se susreću škole na talijanskom jeziku.

V.d. pročelnice Upravnog odjel za talijansku nacionalnu zajednicu i druge etničke skupine Tea Batel predstavila je brojne aktivnosti koje Odjel kontinuirano provodi u svrhu očuvanja talijanskog jezika i promocije dvojezičnosti, poput provođenja tečajeva talijanskog jezika za službenike javnih institucija, tjednih pregleda vijesti na talijanskom jeziku na lokalnim radio postajama i na lokalnoj televiziji, usavršavanja za učitelje talijanskog jezika osnovnih i srednjih škola, kao i ujednačavanja terminologije na talijanskom jeziku na razini županije i prevođenja službenih dokumenata za potrebe dvojezičnih gradova i općina, županijskih institucija, zdravstvenih ustanova i škola.  

– Na koordinacijama svi zajedno usuglašavamo aktivnosti i projekte koje provodimo na razini cijele Istre. Započeli smo i s provedbom pilot projekta jezičnih laboratorija talijanskog jezika za predškolarce u hrvatskim vrtićima, koje provodimo u dvojezičnim gradovima. Ujedno smo danas dogovorili da će se usklađeni termini na talijanskom jeziku, od strane Radne grupe Istarske županije za ujednačavanje terminologije, primjenjivati u daljnjim službenim prijevodima, rekla je Batel.

Radi se o nizu aktivnosti koje će Upravni odjel provoditi kontinuirano, a koje su u skladu i sa Sporazumom o suradnji koji su dvojezični gradovi i općine potpisali s Istarskom županijom, u listopadu prošle godine.

– Za slijedeću godinu smo uveli i provedbu projekta „Tjedan talijanskog jezika u svijetu“ u sklopu kojeg ćemo, u suradnji s Generalnim Konzulatom Talijanske Republike u Rijeci, organizirati tematska predavanja, izložbe i razne radionice za školarce na području cijele Istre, a što će svakako dodatno doprinijeti očuvanju talijanskog jezika,  zaključila je v.d. pročelnice.

Odgovori

Pin It on Pinterest