EKSKLUZIVAN INTERVJU – VERICA RAKOČEVIĆ, MODA JE NAČIN UMJETNOSTI

Piše: Sonja Sabol

Verica Rakočević srpska dizajnerica odjeće, poznata po liniji visoke mode, proizvodnje uniformi za vodeće tvrtke i organizacije u zemlji. Progovara što je za nju moda i kako joj se čini svijet mode danas.

Uspješna ste dizajnerica odjeće, također poznati ste po liniji visoke mode. Što za Vas znači visoka moda i moda općenito?

Pojam visoke mode na našim prostorima(tu uključujem sve republike ex Jugoslavije) je dosta laički predstavljen. Ja sam svojim učešćem na pet nedelja visoke mode u Rimu pokušala da koristeći bogato nasleđje Srbije i Kosova i Metohije odakle potičem, predstavim kolekcije koje su svim postulatima ispunjavali kriterijume visoke mode. No to se nije nastavilo u mom daljem bavljenjem modom.

Iz milion razloga. Prvi je skupa proizvodnja i nedostatak klijenata. Haljine visoke mode se ručno rade mesecima,koriste se visoko kvalitetni skupi materijali, unikatni su i jedini momenti u kojima je moda umetnost.

Moje shvatanje mode bi najbolje oslikao citat Virdžinije Vulf“ Modni svet zasigurno je mesto gde ljudi sakriju ogrtač koji ih povezuju sa drugima ali i čuvaju ih od njih”

Modni svijet, najomiljeniji dio ženske opsesije, ljubavi i strasti… Znate ja toliko volim modu da kad- kad kupim nešto a onda nikad ne iznosim, kako je kod vas? Kako Vi nosite odjeću?

Moja odeća nikada ne ide ispred mene nego me prati. Upravo sutra imam reviju Održive mode koja ima za cilj da ljubav koju gajimo prema istoj, nas ne pretvori u njenu žrtvu. Da ne lečimo potisnuta nezadovoljstva masovnom kupovinom već odabirom komada koji su kvalitetni, prilagođjeni karakteru a ne pomodnom, prolaznom trendu.

Na dodjelama i svečanostima bitno je ispoštovati neki Dress code, međutim, neki se ne drže toga, kako Vi gledate na to?

Za apsolutnu sam slobodu u svim segmentima života pa i kada je moda u pitanju. Kada je nova moda u pitanju, pravilo je da nema pravila. Da nije tako ne bi na crvenom tepihu gledali toliko vulgarnosti, proste erotike koja se nameće kao Dress kod. Ja sam za onu vrstu slobode koja dopušta da svako od nas pokaže ko je ispod tog ogrtača.

Nakon godina iskustva kako poslovno tako i privatno, što je po vama najbitnije da čovjek ostane čovjek? 

Principijelnost i život i rad bez kompromisa koji bi na bilo koji način ugrozili dostojanstvo.

Estrada je zanimljiva sama po sebi, što je po vašem mišljenju bitno da čovjek istakne osim dobrog smisla za modu?

Teško je u vremenu punom banalnosti, zamkama koje nosi javno pojavljivanje, ostati svoj i držati glavu visoko iznad vode. Dobar smisao za modu je samo nadogradnja suštinskog bića. Biti svoj, izdvojiti se iz mase čvrstim stavovima, ne odustajanje po bilo koju cenu i da vam je samo nebo granica.

Najdraži trenutak u životu, privatno i poslovno?

Privatno rođjenje moje dece i unuka. Poslovno dovođjenje Jasmin Gauri i deset top manekena u Beograd 1993 godine dok smo bili pod najstrašnijim sankcijama i prva nedjelja visoke  mode u Rimu 1999 godine samo mesec dana po završetku bombardovanja.

Moda govori za sebe, moda je vanjština a mi…Naša duša je ruho koje kreiramo sami… Posljednja vaša misao o modi i čovjeku?

Poslužicu se citatom  Don Huana koji me vodi kroz stvaranje “Za mene postoji samo putovanje putevima koje imaju srca.Tuda ja putujem i jedini dostojan izazov je da se taj put pređje sav do kraja. I tuda putujem, gledajući, gledajući bez daha.”

Moda je umjetnost u kojoj naša duša bira ono što joj najviše odgovara. 

Od Verice Rakočević, žene koja je upoznata modom do njezine hrabrosti i životnog uspjeha možemo uvidjeti kako je za posao i život općenito bitno imati petlju, usuditi se, te naprosto živjeti samu srž života i umjetnosti.

Gospođa Verica sada uživa u ugledu, svjesna  da je čovjekova duša uvijek IN, no za lijepu dušu treba biti čovjek baš kao što visoku modu ne može svatko nositi a kamoli kupiti!

Odgovori

Pin It on Pinterest