Održana sjednica Skupštine Turističke zajednice grada Pule

Skupština Turističke zajednice Grada Pule na svojoj je sjednici održanoj dana 14.12.2021. godine usvojila Rebalans Programa rada za 2021. godinu. U 11 mjeseci 2021. godine u usporedbi sa 11 mjeseci 2020. godine u Puli je ostvareno 76% noćenja više. Upravo to povećanje noćenja uzrokovalo je i povećanje prihoda kao i povećanje rashoda veće od 5% zbog čega se i pristupilo izradi Rebalansa Programa rada za 2021. godinu. U 2021. godini još uvijek godini velikog utjecaja pandemije uzrokovane koronom pojedini projekti koji su se trebali većinom održati u predsezoni nisu se uspjeli realizirati (Karneval, Dani antike, manifestacije na usponu De ville, Bloomsday, Pula pleše i drugi) jer je tada epidemiološka situacija bila loša. Međutim u suradnji sa Gradom Pula organizirala se u 10. i 11. mjesecu manifestacija Dođi u grad, te se više sredstava odvojilo za Advent i manifestacije drugih organizatora. Promocija je odrađena kroz cijelu godinu jačim intenzitetom kroz društvene mreže s ciljem pozicioniranja Pule kao sigurne destinacije bogate kulturnom i prirodnom baštinom.

Skupština je također usvojila i Program rada za 2022. godinu koji se sa većim prijenosom iz 2021. godine vraća na razinu prije korone. Turistička zajednica Grada Pule planira u 2022. godini ostvariti 90% noćenja od ostvarenih noćenja u 2019. godini pošto se očekuje bolja situacija povezana sa koronavirusom i povratak turističkog prometa.

U 2021. godini mogao se vidjeti trend da je želja za putovanjima prisutna bez obzira na pandemiju pošto je ljudima dosadilo biti „zatvoreni“, te shodno otvaranju prema putovanjima planira se da će 2022. godina biti „normalnija“ i da će se putovati i u pred i post sezoni. Polako će se oporavljati konkurentske destinacije pa se planiraju i dalje jače promotivne aktivnosti kako bi se zadržala tržišna pozicija. Nastavlja se promocija vezana uz EU projekte „Pulski fortifikacijski sustav kao novi kulturno-turistički proizvod“ i Konzervacija i rekonstrukcija Malog rimskog kazališta.

Također će se vratiti sredstva većim projektima (Visualia, Dani Antike, Karneval, Advent…) ali i odvojiti više sredstava za nove  manifestacije: ATP Champions tour 2022. – World Luxury series koju organizira Turistička zajednica Istarske županije uz podršku Grada Pule, Turističke zajednice Grada Pule i Arena Hospitality Group s ciljem da se Istra i Pula repozicioniraju i podigne im se reputacija kroz zvučna imena iz svijeta sporta, kulture, businessa, a ovog puta iz svijeta tenisa. Također su povećana sredstva za sufinanciranje manifestacija jer se očekuje iz najava veće i jače promotivne manifestacije.

Manifestacije Brodet kup u Štinjanu i Mrkat by night nove su u 2022. godini. Brodet kup će se organizirati zajedno sa MO Štinjan i Ribolovnim društvom Štinjan u luci Štinjan, a Mrkat by night zajedno sa zakupcima i Tržnicom Pula kako bi se tržnica oživila navečer i ponudili domaći proizvodi.

Novo je tematiziranje plaže Ambrela kao kulturne plaže s obzirom da se u neposrednoj blizini nalazi Verudela Art park, ali i novi luxury hotel Brioni. Pored ostalih pravila koja mora zadovoljiti (info ploča, bar, sanitarije…) na plaži će se organizirati i kulturna događanja.

Turistička zajednica Grada Pule će financirati i nabavku novog lifta za ulazak u more za osobe s teškoćama u kretanju na Valkanama s obzirom da je stara pokvarena, a osim za domaće bitno je navedeno imati i za goste koji imaju potrebu za liftom. Navedeno se organizira sa Društvom osoba s tjelesnim invaliditetom (DOSTI) JI.

Mapiranje podvodnih plaža za snorkeling je novost čime se želi razvijati novi proizvod pristupačnosti ronjenja na dah i prezentiranja zanimljivih lokacija.

Zajedno s Klasterom južne Istre, Turistička zajednica Grada Pule u 2021. godini izradila je Strategiju i operativni plan klastera s naglaskom na proizvode, te su se u plan za 2022. godinu uvrstili projekti iz iste: Studija održivosti razvoja turizma i prihvatnog kapaciteta klastera, Plan razvoja proizvoda tura, trail staze za koje će se tražiti sredstva iz Fonda za udruživanje pri HTZ-u, zajednička promocija…

Skupštini je dano na znanje i Izvješće Ministarstva turizma i sporta o obavljenom nadzoru nad radom TZ Pule za 2021. godinu, a čiji zaključci su da se turistička zajednica u zakonskom roku uskladila sa zakonom, te da tijela rade i donose odluke u skladu sa Statutom i zakonskim odredbama.

Odgovori

Pin It on Pinterest