Vozio Istarskim ipsilonom u suprotnom smjeru

Foto: ilustracija

Policija je jučer oko 14.20 sati zaprimila dojavu da se Istarskim ipsilonom u suprotnom smjeru kreće vozilo kojim upravlja starija osoba. Koncesionar je odmah zatvorio ulaz na autocestu, a policijski službenici su oko 14.30 sati zaustavili automobil Seat, pulske registracijske oznake, kojim je od čvora Ivoli prema Žminju u suprotnom smjeru upravljao 75-godišnjak.

Radi počinjenja prekršaja iz Zakona o sigurnosti prometa na cestama, policijski službenici izdali su vozaču prekršajni nalog na iznos od 10.000 kuna te su mu izrekli zaštitnu mjeru zabrane upravljanja motornim vozilom B kategorije u trajanju od tri mjeseca.

Policijska uprava istarska upozorava da je vožnja u suprotnom smjeru zasigurno jedan od najtežih prekršaja koje vozač može napraviti na autocesti. Vrlo često takav prekršaj rezultira prometnim nesrećama i stradanjima osoba.

Razlog vožnje u suprotnom smjeru na autocestama najčešće je povezan s nepažnjom i nedostatnom koncentracijom vozača prilikom uključivanja na kolnik prometnice (premorenost, neiskustvo u vožnji autocestom, alkohol i dr.), a znatno rjeđe se radi o nepoznavanju prometne signalizacije ili samim nedostacima prometne signalizacije. 

Savjeti vozačima koji primijete vozilo koje vozi u krivom smjeru ili nakon obavijesti HAK-a:

brzinu kretanja vozila smanjite na 40 km/h

koristite samo desnu prometnu traku, ne koristite traku za pretjecanje (ne koristite krajnju lijevu prometnu traku)

ne koristite traku za zaustavljanje vozila u nuždi (koja bi trebala ostati prohodna za hitne službe)

ne pretječite vozila

ostanite na radijskom kanalu na kojemu se daju obavijesti HAK-a

slijedite upute policije te upute djelatnika autocesta, pridržavati se postavljenoj promjenjivoj ili privremenoj prometnoj signalizaciji.

Savjeti vozačima koji su ušli na autocestu u pogrešnom smjeru:

NE okrećite se na autocesti

NE vozite unatrag

onoga trenutka kada ste vidjeli svjetla vozila iz suprotnog smjera, ODMAH skrenite na traku za zaustavljanje u nuždi (za vozila iz suprotnog smjera)

uključite sve pokazivače smjera i izađite iz vozila

obucite reflektirajući prsluk i udaljite se od automobila, po mogućnosti na rub ceste ili na zelenu površinu

nazovite 112 ili 192 i pričekajte dolazak policijskih službenika koji će vas na siguran način izvesti s autoceste.

Upozoravamo vozače da prilikom uključivanja na autocestu obrate pozornost i da poštuju postavljenu prometnu signalizaciju i da se ne okreću polukružno kako se ne bi kretali u suprotnom/zabranjenom smjeru autoceste, odnosno kako ne bi došlo do prometnih nesreća i neželjenih posljedica.

Odgovori

Pin It on Pinterest