Policija moli na oprez! Osoba se predstavlja kao teleoperater i traži kodove mobilne aplikacije

Policija upozorava građane da budu oprezni i da ne ustupaju svoje podatke nepoznatim osobama kako ne bi postali žrtve kaznenih djela

Porečka je policija jučer zaprimila dvije prijave građana koji su prevareni za nekoliko stotina kuna. Naime, 42-godišnji muškarac i 32-godišnja žena zaprimili su početkom veljače telefonski poziv osobe koja se predstavila kao djelatnik jednog teleoperatera koji djeluje u Hrvatskoj. Osoba je od njih zatražila kod mobilne aplikacije teleoperatera, a nakon što je od njih dobio kodove, kupio je bonove i oštetio ih za nekoliko stotina kuna.

Policijski službenici provode kriminalističko istraživanje i tragaju za nepoznatim počiniteljem.

Kako bi se izbjegli ovakvi događaji, Policijska uprava istarska upozorava građane da budu oprezni i da ne odaju svoje privatne podatke nepoznatim osobama, bilo putem telefona ili osobno. Podsjećamo da je važno štiti osobne i druge podatke:

ne govorite i ne šaljite svoje osobne podatke nepoznatim osobama (ime, prezime, adresu, OIB, matični broj,  broj bankovne kartice, količinu novaca na računu i slično)

osobne dokumente ne dajte nikome prije nego se uvjerite da se radi o službenoj ili nadležnoj osobi i ne šaljite njihove preslike ukoliko niste sigurni da su preslike potrebne isključivo u službene svrhe

ne potpisujte dokumente ukoliko niste sigurni u njihov sadržaj (prije potpisivanja neka vam osoba od povjerenja rastumači dokument)

prije nego što bacite u smeće stare dokumente, račune ili druge materijale koji sadržavaju vaše osobne podatke, učinite te podatke nečitljivima.  

Policija još jednom apelira na građane da budu oprezni i da ne nasjedaju na ovakve pokušaje prijevara. Ne puštajte neznance u svoj dom, ne odajte svoje privatne podatke putem telefona i pobrinite se da o opasnostima koje vrebaju upoznate starije članove svoje obitelji.

Odgovori

Pin It on Pinterest