INTERVJU – IVANA MIŠKOVIĆ

Piše: Sonja Sabol

Photo: osobna arhiva Ivane Mišković

DIGITALNI SVIJET

Ivana Mišković je influencerica koja svoj posao gleda kao uspješan marketing u današnjem vremenu digitalizacije. Što se zasigurno ne oprašta u Hrvatskoj i koji je narativ cijele priče digitalnog marketinga pročitajte u intervjuu.

Urednica ste i influencerica, iz vašeg kuta gledišta što je potrebno da ulazak u svijet medija bude na nivou kada je riječ o samom načinu posla Influencer?

Urednica je moje biše zanimanje koje mi je omogućilo stjecanje znanja u raznim branšama, uključujući i ovo kojim se sada bavim. Imam svoju agenciju za promidžbe i reklame koja se bavi i fotografskim djelatnostima, tako da sam i producent i izvršitelj vlastitog kreativnog sadržaja. Što se tiče samog posla Influencera, važno je da ljudi prepoznaju da ste autentični te da ćete obavljati ono što je srž posla- influensati druge kako bi im olakšali život, bilo da je u pitanju dobar outfit, nova beauty rutina ili zdrav način života – važno je samo da svojim sadržajem činite da se drugi osjećaju bolje. I uspjeh je zagarantiran.

Odakle je došla ideja da se krenete baviti poslom Influencera?

Ideja je došla sasvim spontano. Dio mog posla kao modne urednice jednog lifestyle portala je bio odlazak na evente te popraćivanje raznih PR sadržaja, što sam i dijelila na vlastitom Instagram profilu. S vremenom, na nagovor mojih prijateljica influenserica, koje su mi sad i kolegice, sam odlučila da moj korisnički račun bude javan. I eto me, dvije godine nakon, ovo mi je full time posao i ne mogu biti sretnija zbog toga.

Što je za Vas pojam ljepote u smislu žene koja drži do sebe?

Ljepota=njega. I svatko tko kaže drukčije, pogriješit će. Kada je žena njegovana, ona jednostavno zrači dobrom energijom, koja je pola posla kada je u pitanju koliko smo drugima privlačni/lijepi. A kada osjećamo ljepotu oko sebe, moramo je osjećati i u sebi.

Po vašem mišljenju, što se u Hrvatskoj ne oprašta? Uspjeh? Ljepota i kvaliteta? Što sve?

U Hrvatskoj se definitivno ženama ne oprašta uspjeh- uvijek se smatra da u pozadini mora biti dečko, tata ili neka druga muška figura. Ja imam podršku  u svakom smislu riječi od strane moje obitelji te zaista nisam imala negativna iskustva ili osuđivanje od strane okoline zbog toga- dapače, smatram da sam blagoslovljena istom te se smatram sretnom ženom.

Da li ste se ikada našli u nekom neprijatnom okruženju ili je vama bilo teško s osobne strane kada je riječ o poslu, radu i uspjehu?

Naravno, sigurna sam da smo se svi ponekad našli u takvoj situaciji. No, takve stvari treba što prije ostaviti iza sebe i podsjetiti se zašto radimo to što radimo te što nam je krajnji cilj- a kada imate cilj, sve što se događa u procesu, pa tako i prepreke, su samo dio putovanja.

Što za vas predstavlja moda?

Moda za mene znači osjećati se dobro u svojoj koži- odnosno odjeći. Sve što nosite bi vas trebalo usrećiti- kao što sam rekla- pozitivna energija = ljepota tako da je cilj mode učiniti nas lijepima, odnosno sretnima.

Koji je vaš stil?

Svoj stil pokušavam definirati već par godina, ali mislim da se još pronalazim i eksperimentiram- konstantno se mijenja, i to na svakodnevnoj bazi. Ali ono što se ne mijenja je da je moja garderoba jedan veliki (ne) sklad klasike  i trendy komada.

Planovi koje ste si zadali za ovu godinu?

Ove godine mi je definitivno cilj da privatno stavim ispred poslovnog jer sam se prošle godine  iscrpila na poslovnom planu pa je moj osobni život jako patio. Tako da je ove godine jedini cilj zadržati postojeće projekte te biti iznimno selektivna kada su u pitanju novi. Ne želim doživjeti burnout i zaista mi je cilj kvalitetno odraditi sve projekte te se posvetiti onima koji me čine sretnom jer u protivnom ne mogu uživati u tim projektima, a to se ne može sakriti.

Volite putovati, koje vam je putovanje bilo najdraže do sada i zbog čega?

Tako je, velika sam obožavateljica putovanja. Teško mi je izdvojiti samo jedno jer ima zaista puno lokacija koje su me oduševile poput Bahama, USA, Rusije, Maroka i mnogih drugih. No, ako moram izdvojiti samo jedno- to je definitivno put na Bahame jer je to moje prvo putovanje na tako daleku destinaciju te mi je zaista ostalo u divnom sjećanju.

Kulture diljem svijeta po vašem nahođenju? Koja vam se najviše do sada svidjela i zbog čega?

Što se tiče kulture, tu definitivno moram izdvojiti Afrički kontinent. Posjetila sam Maroko i Egipat te su me se te kulture najviše dojmile isključivo zbog toga što su toliko različite od onoga što mi poznajemo. Kada je u pitanju kultura države u kojoj sam se osjećala najugodnije – to su ponovno Bahami. Toliko radišne, sretne i vrijedne ljude, a nadasve sretne, nigdje nisam srela.

Kada kažemo Influencer prva nam je pomisao fotografije savršenih života, međutim, potrebe se sukladno tržištu mijenjaju te zbog toga promjena mora biti učestala. Da bi se izgradio dobar marketing treba imati i dobru priču koja je u konačnici pozadina svega.

Velika je odgovornost jer su publika i korporacija novi jaz u komunikaciji, s time se širi ili smanjuje društveni dokaz odnosno broj sljedbenika.

Činjenica jest kako je digitalno doba postalo izvorni oblik zabave i potražnje, no ima direktan utjecaj na kulturu i ponašanje među mladima. Pažljivo, ispravno i kvalitetno je krajnji cilj.

Odgovori

Pin It on Pinterest