Održan zajednički prijem gradonačelnika Pule i istarskog župana u povodu Međunarodnog dana civilne zaštite

Gradonačelnik Pule Filip Zoričić i istarski župan Boris Miletić danas, 1. ožujka 2022. godine u pulskoj Komunalnoj palači održali su tradicionalan prijem za predstavnike Stožera civilne zaštite Grada Pule i Istarske županije kojim je obilježen Međunarodni dan civilne zaštite.

Okupljenim predstavnicima Stožera civilne zaštite Grada Pule i Istarske županije obratio se gradonačelnik Filip Zoričić čestitavši Dan civilne zaštite.

„Ovim prijemom želimo vam zahvaliti za sav dosadašnji rad i to neka bude poticaj za daljnji posao, ali i motivacija za zajednicu da je pomagati ljudima zapravo najveća radost. Kao gradonačelnik od srca vam zahvaljujem na doprinosu posebno u posljednje dvije godine kada se cijeli svijet, pa tako i mi, suočio s Covid pandemijom. Ovih dana dešava se jedna nova tragedija, rat u Ukrajini i u tom kontekstu i naredno će razdoblje biti intenzivno. Djela su ta koja nas čine boljima i nastavimo ovako i ubuduće“, poručio je gradonačelnik Filip Zoričić.

Dodao je kako se Pula priprema za prihvat izbjeglica iz Ukrajine u dogovoru s turističkom kućom Arena Hospitality Group te šalje pomoć prijateljskom gradu Uzhgorodu.

„Dvije godine svjedočimo vašem velikom naporu i angažmanu s kojim se bori čitav svijet pa tako i naša zajednica, ali duboko sam uvjeren da smo upravo stručnošću i radom uspjeli situaciju držati pod kontrolom. Često puta bili smo prvi u Hrvatskoj koji smo donosili potrebne mjere znajući da smo neposredno ugroženi zbog blizine granice s Italijom. Međutim, pokazali smo da znamo, hoćemo i možemo. Danas svjedočimo sumraku civilizacije u Ukrajini i to će biti neki novi izazovi na koje se pripremamo“, poručio je istarski župan Boris Miletić.

Načelnik Stožera civilne zaštite Grada Pule Ivica Rojnić podsjetio je na intenzivnu suradnju gradskog i županijskog Stožera rekavši kako se bez te sprege ne bi mogli uspješno nositi s pandemijom. Ujedno je izrazio nadu da će i kroz naredne izazove uspješno surađivati i koordinirano rješavati sve nadolazeće aktivnosti.

Prisutne je pozdravio i načelnik Stožera civilne zaštite Istarske županije Dino Kozlevac, zahvalivši svim pripadnicima sustava civilne zaštite koji su protekle dvije godine odradili veliki posao naglasivši kako mu je bila čast biti „prvi među jednakima“ u Stožeru civilne zaštite IŽ. I Kozlevac je istaknuo odličnu suradnju sa Stožerom Grada Pule te sa stožerima svih gradova u Istri, ujedno zahvalivši na punoj podršci gradonačelniku Pule i istarskom županu.

„Jedan problem je za nama, sada smo pred novim izazovom, ratom u Ukrajini, i taj izazov pokušavamo koordinirati na najbolji mogući način. Međutim, situacija je vrlo delikatna, ljudi bježe i spašavaju, ali mi trebamo ostati hladne glave i maksimalno organizirani. Bit ćemo spremni što god se desilo“, poručio je Kozlevac.

Prvi dan ožujka obilježava se kao Međunarodni dan civilne zaštite i Dan civilne zaštite u Republici Hrvatskoj što je bitan korak u podizanju svijesti javnosti te promicanju važnosti i značaja sustava civilne zaštite. Generalna skupština Ujedinjenih naroda 1990. godine proglasila je 1. ožujka Međunarodnim danom civilne zaštite, kao sjećanje na dan kada je 1972. godine počela s radom Međunarodna organizacija za civilnu zaštitu sa sjedištem u Ženevi. Primarni joj je cilj podizanje svijesti javnosti o opasnostima od velikih nesreća i katastrofa, ali i isticanje uloge civilne zaštite u prevenciji, odgovoru na krize te saniranju posljedica. Republika Hrvatska taj dan obilježava od 1992. godine, temeljem Odluke Vlade RH o proglašenju Dana civilne zaštite u Republici Hrvatskoj.

Odgovori

Pin It on Pinterest