Veleposlanik Austrije u nastupnom posjetu Istarskoj županiji

Istarski župan Boris Miletić upriličio je danas u sjedištu Istarske županije, u Puli, prijem za veleposlanika Austrije u Republici Hrvatskoj Nj.E. Josefa Marcusa Wuketicha, koji je na tu dužnost stupio u kolovozu 2019. godine.

Uvodno je župan Miletić govorio o Istarskoj županiji, posebice u kontekstu austro-ugarskog nasljeđa, koje je najvidljivije u Puli, nekadašnjoj središnjoj luci ratne mornarice Austro-Ugarske monarhije. Izgradnjom Arsenala, dotadašnje malobrojno stanovništvo Pule u niti sto godina naraslo je na gotovo 70 tisuća, te je zabilježen značajan rast i razvoj grada. Brojni su austrijski turisti, dodao je župan, koji dolaze na odmor upravo u Istru, ali je Austrija i popularno odredište za Istrijane i to ne samo u sezoni skijanja, već tijekom cijele godine.

– Iako je turizam značajna grana istarskog gospodarstva, u strukturi BDP-a na prvom mjestu je prerađivačka industrija, a svjedočimo i sve snažnije razvoju IT sektora. Ponosni smo i na naše poljoprivredne proizvode, naša vina i maslinovo ulje, te suhomesnate proizvode. Naša je razvojna filozofija da smo premali da bi se zadovoljili prosječnošću i zato težimo vrhunskoj kvaliteti, kazao je župan.

Veleposlanik se osvrnuo na činjenicu da je Austrija 2. najveći investitor u Republici Hrvatskoj, a austrijske tvrtke u našoj državi zapošljavaju 35 tisuća ljudi. Kako je dodao, trenutno se u Poreču nalazi gospodarska misija iz Austrije, u sastavu predstavnika 17 tvrtki koje sudjeluju na Promohotelu i vode poslovne razgovore s istarskim hotelijerima.

Župan Miletić i Nj. E. Wuketich složni su kako temelje treba graditi na gospodarskoj suradnji, dok je, primjerice, ona kulturna nadogradnja. Što se kulture tiče, veleposlanik je rekao da je Austrija redovito prisutna na Sajmu knjige u Istri, očekuje se i suradnja s Pula Film Festivalom, dok će na Mediteranskom kiparskom simpoziju u Dubrovi ove godine sudjelovati i austrijski umjetnici.

Zaključno, veleposlanik je poručio da Veleposlanstvo Austrije u Zagrebu ima trgovinski i kulturni ured, koji stoje na raspolaganju za daljnju suradnju.

Odgovori

Pin It on Pinterest