Tribina “Strah od žena” u Dnevnom boravku Rojca

Međunarodni dan žena, 8. mart, svoj put je započeo kao dan kojim se obilježava borba radnica za svoja radnička i politička prava. “Naslućuje se, tromo i sporo, neka promjena paradigme. Konzervativno društvo, koje sebe ne prepoznaje kao konzervativno, nepogrešivo je detektiralo one koje donose nove vjetrove pa ih, u strahu za vlastite privilegije, pokušava ignorirati i skrajnuti ispotiha. Nije više pametno otvoreno se sukobiti sa ženama. Djevojke zaboravljaju što su ih učili, usađujući im usput u kosti nesigurnost i sumnju u sebe; ne čekaju da ih otkriju, niti da ih puste da govore. Jasno je da im priliku neće dati, uzimaju je same. Muškarci gunđaju, ali ipak tiše.” – napisala je Olja Savičević Ivančević u svojem tekstu „Strah od žena“ koji je ove veljače objavljen u Novostima.

Potaknut njime, Savez udruga Rojca organizira tribinu istoga naziva u sklopu koje će filmska producentica Zdenka Gold, spisateljica, novinarka i urednica Antonela Marušić (Nora Verde), povjesničarka umjetnosti i sociologinja kulutre te Marija Stojadinović, novinarka Radio Rojca i magistra teoretičarka umjetnosti i medija, razgovarati o problemima s kojima se još uvijek kao društvo susrećemo. Fleksibilno radno vrijeme, ali i fleksibilizacija radnih odnos, nestalni rad i preraspodjela radnog vremena i dalje više pogađaju žene kao ranjiviju skupinu na tržištu rada. Dodatno je naglašen njihov položaj u kulturi i umjetnosti, gdje rad ovisi o projektnom financiranju koje je počesto povezano i s administrativnim nasiljem koje se nad radnicama u kulturi i umjesnosti provodi. Sudionice tribine pokušat će odgovoriti na pitanje „Što je radnicama u kulturi i umjetnicama 8. mart?“ uzimajući u obzir ekonomsku depricijaciju žena koja globalno ne jenjava unatoč nekim pozitivnim promjenama i unatoč podizanju vidljivosti umjetnica i radnica u kulturi. Novac, potplaćenost i financijska nestabilnost i dalje su ostale okosnice razgovora o položaju žena u kulturi i umjetnosti. Iz toga razloga u utorak, na 8. mart 2022. godine, u 19 sati, dođite u Dnevni boravak Rojca, ili se uključite u prijenos uživo putem Facebook stranice Rojcnet te uživo u program Radio Rojca na 87,7 FM i www.radio.rojc.eu i poslušajte tribinu „Strah od žena“.

Događanje je organizirano uz pridržavanje svih propisanih mjera zaštite od pandemije koronavirusa. Za sudjelovanje potrebno je prijaviti se putem maila info.surojc@gmail.com, a publika je ograničena na 20 ljudi.

Autorica vizuala je Tamara Tasić. 

Programi u Dnevnom boravku realizirani su sredstvima Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske, Zaklade Kultura nova i Grada Pule.

Program se održava u sklopu projekta “R.O.J.C.: Razvijamo-Omogućavamo-Jačamo-Cijenimo” koji provodi Savez udruga Rojca u partnerstvu s Gradom Pula-Pola i udrugama Zelena Istra, Čarobnjakov šešir i Merlin, a sufinancirala ga je Europska Unija iz Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali, iz Europskog socijalnog fonda. Ukupna vrijednost projekta je 1.996.438,63 kuna / 1.696.972,83 kuna sufinancirano je sredstvima Europske Unije iz Europskog socijalnog fonda.

Odgovori

Pin It on Pinterest