Trgovala kriptovalutama pa ostala bez novca

Policija upozorava građana da budu oprezni kako ne bi postali žrtve investicijskih prijevara

Pulska policija istražuje slučaj prijevare prilikom trgovanja s kriptovalutama. Naime, 53-godišnjakinja je prijavila kako je putem društvene mreže pronašla oglas koji je vodio na stranicu koja se bavi trgovinom kriptovalutama. Čim se registrirala na stranicu, kontaktirala ju je osoba koja je tražila od nje dostavu dokumentacije koja dokazuje da nema nikakvih dugovanja te je 53-godišnjakinja poslala traženu dokumentaciju. Nakon par mjeseci javila joj se druga osoba, broker, koji joj je rekao kako ima na računu veliku dobit i da bi trebala nastaviti trgovati, što je žena i učinila. Na nagovor brokera uplatila je još novca te je u jednom trenutku broker predložio da podigne veći dio novca, a da dio novca ostavi na računu radi daljnjeg trgovanja.

Ženu je potom kontaktirala mjenjačnica koja mijenja kriptovalute za gotovinu te je od nje zatražila uplatu od više tisuća eura, uz pojašnjenje da je to nužno radi provjere likvidnosti, s obzirom da je riječ o prvoj većoj isplati. Oštećena je uplatila novac, no iz mjenjačnice su je ponovno kontaktirali i tražili još nekoliko uplata kako bi joj mogli isplatiti njenu zaradu. Pritom su joj čak rekli da joj je dio novca ukraden i da mora što prije uplatiti još novca kako bi se zaustavile daljnje isplate s njenog računa. Žena je ponovno uplatila novac, a tada su joj se osobe s kojima je ranije kontaktirala prestale javljati.

Oštećena je tako od 21. srpnja prošle godine do 15. veljače ove godine u više navrata sa svog računa uplatila nekoliko stotina tisuća kuna. Zbog sumnje da je prevarena, događaj je prijavila policiji koja će provesti kriminalističko istraživanje.

Policijska uprava istarska upozorava građana da budu oprezni kako ne bi postali žrtve investicijskih prijevara. Ukoliko se odlučite na ovakav način trgovanja i investiranja, prvo se trebate dobro informirati o svim rizicima. Također se preporuča korištenje provjerenih i registriranih investicijskih društava, a trebalo bi izbjegavati tvrtke koje imaju sjedišta u egzotičnim zemljama jer postoji velika vjerojatnost da ćete postati žrtve prijevare.

Neki od znakova koji ukazuju da biste mogli ostati bez svog novca su kada vas navodi brokeri uvjeravaju da je riječ o sigurnoj i lakoj zaradi te da je u tijeku akcija koju treba odmah iskoristiti. Uporni su i nagovaraju vas na trgovanje makar nemate u tome iskustva i uvjeravaju vas da je riječ o jednostavnom načinu trgovanja. Još jedan od znakova da bi se moglo raditi o prijevari je i kada na trgovinskoj platformi nema jasno navedenih kontakata kojima se možete odmah obratiti, a brojevi s kojih vas zovu brokeri nisu iz Hrvatske te ih na njih ne možete povratno kontaktirati. 

Više savjeta o tome kako izbjeći investicijske prijevare, možete saznati na informativnom letku. Zapamtite, budite sumnjičavi, dobro se informirajte i potražite nepristrani financijski savjet prije nego što nekom date ili uložite novac. U slučaju da posumnjate kako se radi o prijevari ili ako postanete žrtva prijevare, događaj prijavite policiji.

Odgovori

Pin It on Pinterest