Župan Miletić posjetio Obrtničku komoru Istarske županije

Istarski župan Boris Miletić i zamjenik župana Tulio Demetlika posjetili su danas Obrtničku komoru Istarske županije, gdje su održali radni sastanak s predsjednikom Robertom Momićem, potpredsjednicom Karmen Gašparini i tajnikom Komore Erosom Sorićem. Sastanku su nazočili i pročelnik Kabineta župana Ivan Glušac, pročelnica Upravnog odjela za obrazovanje, sport i tehničku kulturu Patricia Percan, pročelnik UO za poljoprivredu, šumarstvo, lovstvo, ribarstvo i vodno gospodarstvo Ezio Pinzan i pročelnik UO za gospodarstvo Duško Kišberi.

U uvodnom djelu predsjednik Momić i tajnik Sorić upoznali su župana i suradnike s podacima o obrtništvu na području županije, koji je sa zadnjim danom 2021. godine, brojao 8.413 aktivnih obrta. Godinu radnije u Istri je bilo 8.063 obrta pa je tako u prošloj godini zabilježen stalan porast broja obrta, usprkos otežanih uvjeta rada zbog pandemije.

Tijekom godine, otvoreno je 938 obrta, a ugašeno je njih 588. Od navedenog broja, 10,78 % obrta radi sezonski, a 89,22 % cijele godine, te je, kao i proteklih godine, polagan trend smanjenja broja obrta koji sezonski obavljaju djelatnost. Broj zaposlenih u obrtništvu Istarskoj županiji je 14.375, od čega 6.645 obrtnika i 7.730 zaposlenika.

Vlasnici 32,87 % obrta su žene, a 67,13 % muškarci, čime se nastavlja trend porasta udjela žena – vlasnica obrta. I dalje, najviše vlasnika obrta je u dobnoj skupini 35-44 godina, zatim 45-54 i 55-64.

Kako je najavljeno, Obrtnička komora IŽ trenutno radi na organizaciji Festivala strukovnih zanimanja, koji će se održati 6. i 7. svibnja, u Pazinu, a interes za sudjelovanje do sada je iskazao veliki broj istarskih osnovnih i srednjih škola. Cilj je manifestacije približiti budućim srednjoškolcima i njihovim roditeljima ponudu strukovnih škola i zanimanja te ih potaknuti da svoje školovanje nastave u tom smjeru, a kako bi jednog dana i sami mogli otvoriti svoj obrt ili postati poduzetnici. Naime, i prije pandemije Komora je po istarskim gradovima organizirala predstavljanja strukovnih škola, a ove se godine odlučilo organizirati centralnu manifestaciju, u sklopu koje je predviđena i panel rasprava na temu upisa u srednje strukovne škole.

Bilo je govora i o problematici građevinske djelatnosti, odnosno zabrane građevinskih radova tijekom turističke sezone te kako naći kompromisno rješenje za obje djelatnosti.

Na sastanku su predstavljene i promotivne aktivnosti županijske Obrtničke komore, poput Međunarodnog sajma ribarstva i akvakulture Crofish Poreč, kojeg financijski podupire Istarska županija, kao i promocije ugostitelja u Austriji, a dotaklo se i pitanja ribarske infrastrukture, problematike malih brodara te daljnjem razvoju istarske poljoprivrede.

Hrvatska obrtnička komora je samostalna stručno poslovna organizacija obrtnika koja je osnovana radi promicanja, usklađivanja i zastupanja zajedničkih interesa obrtništva. Na razini županija djeluje 20 područnih obrtničkih komora, a u Istarskoj županiji  djeluje 7. Udruženja obrtnika: Udruženje obrtnika Pula, Udruženje obrtnika Buzet, Udruženje obrtnika Labin, Udruženje obrtnika Pazin, Udruženje obrtnika Poreč, Udruženje obrtnika Rovinj i Udruženje obrtnika Bujštine – Umag.

Istarska županija od samog osnutka, odnosno od 1994. godine,  podupire rad i aktivnosti Obrtničke komore Istarske županije.

Odgovori

Pin It on Pinterest