Biciklisti, vodite računa o svojoj sigurnosti!

Lijepo vrijeme na prometnica će izmamiti i velik broj biciklista pa policija poziva  bicikliste na poštivanje prometnih propisa, a ostale sudionike na povećani oprez

S obzirom na sve bolje vremenske uvjete, na istarskim prometnicama očekuje se veći broj biciklista. Budući da su vozači bicikla jedna od najugroženijih skupina u prometu, Policijska uprava istarska poziva ih da vode računa o svojoj sigurnosti i da poštuju prometne propise, ali isto tako poziva i ostale sudionike u prometu, pogotovo vozače automobila i motocikla, da povećaju oprez i uvažavaju bicikliste u prometu.

Vozači bicikla dužni su se kretati biciklističkom stazom ili biciklističkom trakom, a ako one ne postoje, trebaju se kretati što bliže desnom rubu  kolnika. Ako se  dva ili više vozača bicikala kreću u skupini, dužni su se kretati jedan iza drugog.

Noću i danju u uvjetima smanjene vidljivosti na biciklu mora biti upaljeno jedno svjetlo bijele boje na prednjoj strani i jedno crveno svjetlo na stražnjoj strani. Isto tako, noću i danju u uvjetima smanjene vidljivosti biciklisti moraju biti označeni reflektirajućim prslukom, reflektirajućom biciklističkom odjećom ili drugom reflektirajućom oznakom.

Vozači bicikla moraju upravljati biciklom na način kojim se ne umanjuje stabilnost bicikla i ne ometaju druge sudionike u prometu, osobito ne smiju skidati istovremeno obje ruke s upravljača, pridržavati se za drugo vozilo, prevoziti, vući ili gurati predmete koji ih mogu ometati u upravljanju biciklom ili ugrožavati druge sudionike u prometu.

Isto tako, podsjećamo bicikliste da ne voze u zabranjenom smjeru, da se pri prelasku pješačkih prijelaza uvjere mogu li ga prijeći nesmetano u odnosu na vozila koja prometuju i da koriste biciklističke kacige jer je to u interesu njihove vlastite sigurnosti. Napominjemo da je za vozače bicikla koji su mlađi od 16 godina kaciga obavezna.

Djeca biciklisti

Kada je riječ o djeci, policija upozorava roditelje i druge osobe koje brinu o djeci da prije navršenih devet godina ne puštaju dijete samo na biciklu na javnu prometnu površinu. Dijete ovog uzrasta sposobno je voziti se biciklom samo u kontroliranim prometnim uvjetima, dakle na igralištima, u parkovima i zonama smanjenog prometnog protoka jer njegove ishitrene reakcije mogu biti tragične po njega samog, ali i za ostale sudionike u prometu.

Djeca s navršenih devet godina koja su u školama osposobljena za upravljanje biciklom i za to im je izdana potvrda, smiju samostalno upravljati biciklom na cesti, a druga djeca s navršenih devet godina samo u pratnji osobe koja je navršila 16 godina.

Odgovori

Pin It on Pinterest