Otvorena Izložba finalista projekta StartArt 3 u Novigradu

U prostoru Muzeja Lapidarium, u subotu 2. travnja otvorena je izložba StartArt 3 kojom su predstavljeni nadareni učenici i učenice istarskih srednjih škola. Izloženi su radovi osam srednjoškolaca, finalista natječaja StartArt: Teo Stoković, Erika Nežić, Ela Gržinić, Andrea Pasuli, Katarina Špehar, Leonarda Ivašić, Tibor Svetličić, Elena Kiss i Paulo Krbavac.

Nositelj projekta StartArt je udruga za razvoj kreativnih industrija iz Rovinja Faro11, a partneri su udruga Metamedij, Pula; Labin Art Express XXI, Labin, Muzej Lapidarium, Novigrad i Turistička zajednica Općine Bale, a podržavaju ga Istarska županija i Grad Pula. Projekt Startart je usmjeren ka afirmaciji, promociji i edukaciji mladih istarskih umjetnika srednjoškolske dobi, pružanju podrške u razvoju umjetničkog djelovanja, poticanju stvaralaštva djece i mladih te produbljivanju razumijevanja za suvremenu umjetnost i kulturu.

Dobrodošlicu prisutnima iskazao je Ivan Blašković te sve pozdravio sve u ime ravnateljice dr.sc Jerice Ziherl koja je bila na službenom putu. Naglasio je da je ovo prva ovogodišnja izložba kojom Muzej otvara izlagačku sezonu, koja će kao i u prethodnim godinama biti bogata i zanimljiva. Potom je Vladimir Torbica, pročelnik Upravnog odjela za kulturu i zavičajnost Istarske županije, pozdravio sve u ime istarskog župana te u ime gradskog vijeća Grada Novigrada. Zahvalio se organizatorima koji su uložili mnogo truda u ovaj projekt koji ima za cilj afirmirati mlade, nove stvaratelje te preokrenuti trend starenja kulture. Dodao je da će tijekom ove godine biti objavljen novi natječaj koji će biti usmjeren isključivo prema mladim umjetnicima. “S obzirom da je kroz rad platforme Mi+ ustanovljeno da stvarno nedostaje tih novih mladih likovnjaka, u cilju poticanja objavit ćemo jedan natječaj koji će se najvjerojatnije zvati Kulture za mlade, gdje će prije svega biti pozvane udruge koje se bave kulturom za mlade, mladi autori i ustanove koje organiziraju projekte vezano za mlade. To će biti natječaj vezan za prijavu udruga koje će zatim raditi s autorima, a bit će objavljen u medijima i na stranicama županije”, istaknuo je pročelnik Torbica. 

Ivana Čehić Rabljenović obratila se u ime udruge Faro 11 iz Rovinja i Mi+ platforme te kazala da je ovo treće i zadnje izdanje ove etape izložbe StartArt, te da je prvo izdanje bilo u Labinu u prosincu, a drugo prije mjesec dana u Balama. Pojasnila je da je ovaj projekt započeo prošle godine kroz dva ciklusa natječaja za audio-vizualne radove u digitalnom formatu na temu “Industrijska baština u digitalno doba” (digitalna fotografija, audio, video, gif, digitalna grafika i dizajn,…).za sve srednjoškolce s područja Istarske županije. Ulogu žirija imali su članovi Labin Art Express-a koji su odabrali osam finalista koji su predstavljeni na ovoj izložbi. Publika je imala mogućnost glasovanja za najbolje radove putem Instagram profila projekta, a i članovi žirija su odabrali dvije pobjednice od kojih je jedna bila prisutna na otvaranju. Prvu nagradu osvojio je rad koji nosi naziv „Moć pokreta“ autorice Leonarde Ivašić iz Labina, dok je drugonagrađena Elena Kiss s radom „Vlakovi“, a treća Katarina Špehar s radom „Astra Pula“. Glasovi publike usuglasili su se sa žirijem te je i prema njima prva Leonarda Ivašić, a Elena Kiss druga.

Noel Mirković iz Labin Art Expressa (udruge koja je nastala iz potrebe za zaštitom industrijske baštine Labinštine) izrazio je zadovoljstvo činjenicom da i nove generacije industrijsku baštinu vide kao kulturu koju treba cijeniti te da je uloženi rad, koji je ovdje prisutan, izvor za neke nove energije, neke nove vrijednosti koje će se prosljeđivati dalje.

Marino Jurcan iz udruge Metamedij kazao je da mu je drago što se ova izložba organizira u Novigradu, jer je jedan od ciljeva projekta bio i pomalo decentralizirati umjetnička žarišta, da se ne dešava sve samo u većim gradovima, odnosno samo u Puli. S druge strane na ovaj način se, kroz suradnju nezavisne ili izvaninstitucionalne scene i Muzeja, omogućilo mladimo autorima da dođu u doticaj s jednom javnom ustanovom i da se kod njih pobudi interes i za druge programe koje se nude u kulturi, te da u tom procesu mladi postanu ne samo konzumenti nego i kreatori umjetničkih radova. Zahvalio je školama koje su nam omogućile ostvarenje ovog programa te profesorima i učiteljima koji su potakli učenike da se prijave na natječaj, te najavio nove slične projekte i natječaje.

Elena Kiss, autorica rada „Vlakovi“ izrađenog vektorskom grafikom, zahvalila se na prilici za sudjelovanje u ovom projektu, na izložbama i na poticaju. “Ovi su idealni projekti za nas mlade koji se još pokušavamo pronaći u tom umjetničkom svijetu. Što se tiče mog rada, kao simbol industrijske baštine sam izabrala vlakove, a njihovu široku simboliku sam htjela na neki način suziti time što sam ih stavila da putuju po ruci – po karakterističnim crtama dlana kako bi rad bio više individualan. Time sam htjela dočarati industrijsku baštinu kao važnu za život pojedinca, ali i prikazati kako digitalno doba utječe na živote svakoga od nas. Pohvaljujem i ostale autore na odličnim radovima i idejama i jedva čekam novi natječaj”, kazala je autorica.

Izložba u novigradskom Muzeju Lapidarium može se razgledati do 9. travnja.

Odgovori

Pin It on Pinterest