Predstavljen projekt Hotela od 5* na Valkanama!

Lungo mare ostaje netaknut i bez novih vozila, nema lifta do hotela, a planira se sadnja 150 – 200 novih stabala

U prostoru pulskog Cinestara u sklopu centra Max City održana je prezentacija idejnog rješenja budućeg hotela Valkane. Idejno rješenje izradio je ugledni arhitektonski studio 3LHD, koji u svom portfelju, među brojnim projektima kao što su prošlog tjedna otvoreni Kampus Infobipa u Zagrebu i Rimac kampus u Svetoj Nedelji  čija izgradnja je u tijeku, ima i niz hotela najviše kategorije od kojih su mnogi, poput Grand Park Hotela u Rovinju uspješno realizirani upravo u Istri. Projekt hotela Valkane 3LHD-ov autorski tim, uz prisustvo predstavnika investitora, prezentirao je ovom prigodom medijima te turističkim, javnim, gospodarskim i drugim dionicima kojima je ova investicija od interesa i značaja.

Hotel Valkane bit će prvi visokokategornik na širem pulskom području. Nalazit će se unutar prostora bivšeg kamenoloma te će se njegovom izgradnjom sanirati prostor koji stoji zapušten od 1965. godine. U idejnom rješenju planirane su maksimalno dvije podzemne te maksimalno sedam nadzemnih etaža s ukupno 180 soba. Uključuje i nova 183 podzemna parkirna mjesta koja će u potpunosti zadovoljiti potrebe hotela, a niti jedno novo parkirno mjesto neće biti građeno na samoj površini parcele. Prilaz hotelu bit će isključivo po postojećoj cesti s istočne, odnosno stražnje, strane te neće prometno utjecati na pojas Lungo marea. Planirana vrijednost projekta je preko 500 milijuna kuna + PDV, a grad će naplatiti komunalni doprinos od otprilike 10 milijuna kuna, vodni doprinos od 2 milijuna kuna te će plaćati 1,2 milijuna kuna komunalne naknade godišnje.

„Pri izradi ovog idejnog rješenja vodili smo se jednako povijesnim kontekstom lokacije, kao i njenim prirodnim okruženjem, šumom, obalom te kamenom. Zahtjev suvremene arhitekture je da bude maksimalno povezana i uklopljena s prirodnim krajolikom i da poštuje okruženje, a to je bio i naš modus operandi na ovom, kao i na drugim projektima. Od nečega što je bila ogromna rupa i potpuno nedostupan prostor nastao eksploatacijom kamena, na ovako lijepoj i Puležanima emotivno vrijednoj lokaciji, nastojali smo osmisliti projekt koji je volumenom i oblikovanjem stopljen s kontekstom, koji vrednuje okoliš te ostavlja park šumu dostupnom javnosti kao što je bila i do sada. Hvala naručiteljima na povjerenju i što su pokazali iznimno visoku razinu razumijevanja i prihvaćanja našeg arhitektonskog izričaja“, istaknuo je Silvije Novak iz 3LHD-a.

Ukupna površina parcele na kojoj će biti hotel i hotelski sadržaji iznosi 27.329 m2, dok je površina parcele za izgradnju hotela polovica ukupne površine, odnosno 13.189 m2, a sama površina izgradnje je 6964 m2. Hotel Valkane zauzimat će tek 2,38% od cjelokupnog obuhvata UPU-a Lungo mare, a usporedbe radi, bit će tri puta manjeg obujma od količine materijala koja je eksploatirana iz starog kamenoloma (270.000 m3). Važno za spomenuti svakako je i to da je vanjski rub hotela 160 metara od mora te da projekt ne predviđa nikakve intervencije u obalni pojas.

„Vjerujemo da je nakon ove prezentacije jasno da investitor nema namjeru graditi izolirani resort, betonirati obalu, dirati u šetnicu koja je pomorsko dobro i pod upravljanjem je grada ili graditi liftove do plaže kao što se ranije moglo čuti u javnom prostoru. Nijedna od tih tvrdnji nije istinita. Cilj je koliko god je moguće spojiti privatnu investiciju s oplemenjivanjem javnog prostora pa će se sukladno tome skinuti četiri metra visoka ograda s privatnih teniskih terena te u sklopu hotela otvoriti i park dostupan građanima. Ono što još želimo napomenuti je da je za realizaciju projekta potrebna sadnja novih 150 – 200 stabala što će dodatno oplemeniti cijeli prostor. Jako smo zadovoljni idejnim rješenjem jer vjerujemo da maksimalno poštuje okruženje, kvalitetno spaja zahtjeve ovog predivnog predjela i hotela i ponosni smo što nastavljamo s novim velikim investicijama u Puli, nakon centra Max City koji je uspješno i na vrijeme završen i radi. Nadam se da ćemo uskoro krenuti u realizaciju projekta na korist svih“, rekao je voditelj projekta Zoran Kostić u ime investitora, tvrtke Hotel Valkane.

Dan ranije je održano predstavljanje projekta predstavnicima gradske uprave i vijećnicima Gradskog vijeća, a prema najavi investitora vizuali novog hotela bit će uskoro dostupni i na samoj lokaciji uz teniske terene kako bi ih mogli uživo vidjeti svi zainteresirani građani. 

Ovim hotelom Pula će značajno dobiti na ponudi i kvaliteti smještaja što je jako važno kada se zna da je to grad koji ostvaruje tek 7 posto od svih noćenja na razini Istarske županije i koji ima tek 190.000 noćenja u hotelima, četiri puta manje nego u apartmanima. Jednako važno, u hotelu će cjelogodišnje zaposlenje pronaći 250 djelatnika.

Dodatne informacije možete pročitati na: https://rexgroup.biz/portfolios/valkane/

Odgovori

Pin It on Pinterest