Župan Miletić upriličio prijem povodom Nacionalnog dana hitne medicinske službe

Jednoglasnom odlukom Hrvatskog sabora iz 2013. godine, 30. travanj proglašen je Nacionalnim danom hitne medicinske službe, s ciljem senzibiliziranja javnosti o važnostima i specifičnostima ove iznimno odgovorne i teške djelatnosti, te kako bi se potaknulo građane da ispravnim postupcima pozivanja hitne medicinske službe doprinose boljem zdravstvenom ishodu unesrećene ili oboljele osobe. Tim je povodom, istarski župan Boris Miletić, zajedno s v.d. pročelnice Upravnog odjela za zdravstvo i socijalnu skrb Davorkom Maras-Tkačuk, upriličio prijem za ravnateljicu Nastavnog zavoda za hitnu medicinu Istarske županije Gordanu Antić, voditeljicu medicinsko prijavno-dojavne jedinice Tatjanu Čemerikić i glavnog tehničara Zavoda Edina Hodžića.

Bila je to prilika da župan Miletić zahvali svim djelatnicima Nastavnog zavoda za hitnu medicinu Istarske županije na velikoj požrtvovnosti, nesebičnosti i predanosti u radu.

„Trebamo osvijestiti građane o značaju vaše djelatnosti, što najbolje pokazuje brojka od oko 40 tisuća pacijenata godišnje koje zbrinjavate izvan bolnice, a pritisak na hitnu je posebno izražen tijekom turističke sezone. Posebno vesele napreci unutar vaše službe kada govorimo o onim intervencijama koje doslovno spašavaju život, odnosno na novo pokreću srce“, poručio je župan.

Ravnateljica dr. Antić zahvalila je na pozivu i prepoznavanju važnosti Nacionalnog dana hitne medicinske službe.

„Ono što je dobro od kada postoji Zavod za hitnu je to što djelujemo istarski i jedna smo od rijetkih ustanova koja je izbrisala sve granice unutar županije, a koje su nekada postojale. Pokušavamo brisati granice i prema Europi jer ih ne bi trebalo biti, a to bi značilo da do pacijenta uvijek dođe prvi odgovarajući, raspoloživi tim koji će ga, nakon početnog zbrinjavanja, ukoliko postoji potreba, odvesti u najbližu odgovarajuću bolnicu. Početno zbrinjavanje, kao prva karika, vrlo često presuđuje o ishodu bolesti, liječenja, a i životu“, naglasila je ravnateljica dodajući kako se ljeti broj intervencija poveća za 50-55 %, što iziskuje dodatna 3-4 tima. Pritisak je prisutan i na medicinsko prijavno-dojavnu jedinicu, a prema riječima ravnateljice sretni su što se idući tjedan očekuje useljenje u preuređene prostore u zgradi bivše Transfuzije.

„Koliko nam je Hitna važna, znamo od 2011. godine kada smo sa svim gradonačelnicima potpisali zajednički ugovor s kojim dodatno financiramo 2 nadstandarda, jedan između Županije i gradova, a drugi koji ustanova potpisuje samostalno s gradovima, sukladno specifičnostima na pojedinom području. Temeljem navedenog godišnje se osigurava 5,6 milijuna kuna, što su značajna sredstva. S obzirom da nam je nedostatak kadrova glavni problem usmjereni smo na sufinanciranje stručnog usavršavanja zdravstvenih radnika, te na osiguravanje povoljnijih uvjeta stambenih kredita za zdravstvene radnike koji su zaposleni u županijskim zdravstvenim ustanova“, istaknula je v.d. pročelnice Maras-Tkačuk.

Odgovori

Pin It on Pinterest