Održan Dan ulja i vina u Vodnjanu

Na dodjeli priznanja 28. Smotre ekstra djevičanskih maslinovih ulja i  28. Smotri vina južne Istre Gradonačelnik Grada Vodnjana kazao je kako je vrlo ponosan na svakog vinara i maslinara, njihov rad i kvalitetu jer je 2021 sezona bila vrlo zahtjevna. Ove godine sudjelovalo je 67 uzoraka maslinovog ulja iz cijele Istre od kojih nikad tako velik udio zlata, njih 61, kazala je predsjednica Udruge Agroturist Ester Geissa Đurić. Zahvalila je na suradnji svim izvođačima analiza i naglasila da se raduje jačanju suradnje u s O.L.E.a.-om u smjeru okupljanja ekpert kušača u Vodnjanu. Dodjelu priznanja uveličali su i zamjenik pročelnika za poljoprivedu Istarske županije Graciano Prekalj koji je istaknuo kvalitetu maslinovog ulja i vina ali i svih ostalih proizvoda Istre. Voditelj panela O.L.E.A.-e Girgio Sorcinelli naglasio je iznimnu kvalitetu i opisao mirisno okusna svojstva ovogodišnjih ekstra djevičanskih maslinovih ulja u kojima prevladava zelena voćnost po maslini sa zelenim naznakama na travu, artičoku i badem i da se ovakav aromatski profil ulja može koristi sa svim jelima za finalni dodir okusa. Predsjednik O.L.E.A-e Renzo Ceccacci pozvao je sudionike na dodjelu priznaja 11. Zlato Mediterana 21. svibnja u Fano jer su osvojili mnoga od prva tri mjesta unutar svih 6 kategorija na ovom međunarodnom natjecanju maslinovih ulja cijelog mediterana. Ističe da se raduje daljnoj suradnji u razvoju kušanja i prepoznavanja vrhunske kvalitete edmu jer smo spremni za stepenicu više. Naime od srijede do subote u Vodnjanu je održan “Tečaj za kušače djevičanskih maslinovih ulja” prema standardima Međunarodnog vijeća za maslinovo ulje C.O.I. u izvedbi O.L.E.A.-inog tima kojem su prisustvovali ugostitelji, chefovi, gastro novinari, maslinari i vlasnici uljara koji su prepoznali važnost razvoja vlastite ekpertize kušanja ulja. U subotu je potvrdu o ovoj sposobnosti ostvarilo 27 polaznika is Istre ali i ostatka Hrvatske.

Na cjelodnevnim degustacijama Maslinovog ulja i vina koji su sudjelovali na smotri, izmjenjivalo se mnogo posjetioca. U jutarnjem dijelu dijeca su Od Lene Puhar O’Grady iz BRISTA učila o karakteristikama maslinovog ulja i kako ga koristiti. Zatim Je mlada maslinarka Elena Lupieri predstavila kako njezina obitelj koja ima i uljaru proizvodi maslinovo ulje i koja su svojstva kvalitete te poslužila razne sorte uz pizzu. Na vođenoj degustaciji vina predstavili su dio svoje palete vinarije BABOS, Teraboto,VINA SILJAN, Medea, Marčeta i KALAVOJNA uz stručnu moderaciju sommeliera Emila Perdeca, koja se nastavila kušanjem nekoliko uzoraka vrlo posebnog desertnog vina Vin De Rosa Sergia Deltona i BABOSA. Kroz aromatiku maslinovih ulja blage, srednje i intenzivne voćnosti provela nas je O.L.E.A.

 Od ukupno 67 uzoraka maslinovih ulja, 61 ih je zasjalo zlatnim sjajem, dok je srebrnih bilo 5. Prvo, odnosno šampionsko mjesto, odnijelo je najbolje ocijenjeno ekstra djevičansko maslinovo ulje autohtone sorte istarska bjelica Stancije St. Antonio d.o.o. iz Vodnjana. Ovo je ujedno i najbolje ekološko maslinovo ulje kojih je na natjcanju sudjelovalo 13. U ukupnom poretku drugo plasirano je ulje sorte vodnjanska buža “Oleum Maris” d.o.o., a treće plasirana je Uljara Baioco sa sortom istarska bjelica. 

Smotra vina južne Istre održana je u 28. izdanju iako je pokrenuta prije 29. godina, budući da jedne godine zbog pandemije nije održana. Dr. sc. Sanja Radeka, predsjednica povjerenstva za senzorno ocjenjivanje vina pri Institutu za poljoprivredu u Poreču čiji je vinarski laboratorij odradio i kemijske analize pohvalila je kvalitetu vina i broj medalja, osobito zlatnih kojih je od 37 uzoraka bilo čak 11.  Istaknula je da se vidi modernizacija vinarija Južne Istre kao i stalna edukacija vinara. Najbolje ocijenjeno crno vino smotre je Cabernet sauvignon OPG-a Sanjin Siljan koji je ponosni nosioc i zlatne medalje za najbolje ocijenjeno bijelo vino Malvazija istarska. Najbolji Vin de Rosa i ove godine bio je onaj Sergia Deltona.

Odgovori

Pin It on Pinterest