Zelena knjižnica: predavanje Sunčane Pešak “Agroekologija kao multidisciplinarni pristup prehrani”

Agroekologija kao multidisciplinarni pristup prehrani naslov je predavanja koje će Sunčana Pešak održati u četvrtak, 12. svibnja u 18 sati u Središnjoj knjižnici (Kandlerova 39).

Predavanje u sklopu projekta Zelena knjižnica organiziraju Društvo bibliotekara Istre i Gradska knjižnica i čitaonica Pula.


Riječ ekologija ima isti korijen „oikos“ kao i riječ ekonomija i obje u izvornom značenju označavaju brigu o kući, domu, okolišu, ali i zajednici ljudi koja u njemu živi. U agroekološkim sustavima ljepilo koje povezuje zajednice je hrana, njena proizvodnja, distribucija i potrošnja. Opisujući agroekosustave i suptilne veze koje određuju njihovu unutarnju dinamiku podržavajući život u njima, definiramo agroekologiju kao zasebni sustav u suprotnosti sa velikim, industrijaliziranim i globaliziranim sustavima proizvodnje, distribucije i potrošnje hrane. Usprkos tome što nas mediji i agrarne politike uvjeravaju da je industrijski sustav proizvodnje i sustav distribucije hrane kroz trgovačke lance jedini učinkovit i profitabilan, u stvarnosti se oko 70% hrane u svijetu proizvodi na malim gospodarstvima, a više od 80% malih proizvođača prodaje svoje proizvode na lokalnim tržištima.

Predavanje govori o tome kako agroekologija odgovara na izazove današnjice te klimatsku i društvenu krizu kojoj svjedočimo.

Odgovori

Pin It on Pinterest