Luka Pula d.o.o. sudjeluje u pokaznoj vježbi simulacije pomorske nezgode

Djelatnici trgovačkog društva Luka Pula d.o.o. sudjeluju u pokaznoj vježbi simulacije pomorske nezgode FIRESPILL 2022 koju organizira Županijski operativni centar Istarske županije u sklopu projekta FIRESPILL – Fostering Improved Reaction of crossborder Emergency Services and Prevention Increasing safety LeveL, financiranog iz Programa Interreg Italija – Hrvatska 2014.-2020.

Na vježbi će sudjelovati žurne službe (članovi Županijskog operativnog centra (ŽOC-a) Istarske županije, djelatnici Lučke kapetanije, Vatrogasne zajednice Istarske županije, JVP Pula i Rovinj, DVD Pula, Lučke uprava Pula, Ministarstva unutarnjih poslova, Ministarstva obrane RH (Obalna straža), Ministarstva financija (Carinska uprava Pula), Istarske županije te trgovačkih društava Dezinsekcija d.o.o. iz Rijeke i Luke Pula d.o.o.) po scenariju koji uključuje požar na brodu, krijumčarenje robe, spašavanje ljudi u moru te sanaciju onečišćenja mora ugljikovodicima. Vježba će se održati u akvatoriju pulske luke, 12. svibnja 2022. godine.

Trgovačko društvo Luka Pula d.o.o. u pokaznoj vježbi je zaduženo za prijevoz opreme za sprječavanje onečišćenja  iz skladišta u Slobodnoj zoni na obalu, radi ukrcaja na baržu obalne straže te nakon završetka vježbe vraćanje opreme u skladište. Oprema se sastoji od 300 metara brana za napuhavanje, prijenosnog kompresora, dva seta za vuču brana, hidrauličkog vitla za razvijanje brana, skimera, pogonske jedinice sa ugrađenom hidrauličkom pumpom i rezervoara za privremeno sakupljanje ulja. Vrijednu je opremu Istarska Županija predala Luki Pula d.o.o. na čuvanje i skladištenje.

Luka Pula d.o.o. je 11. svibnja, dan prije pokazne vježbe primila grupu studenata Tehničkog fakulteta i Fakulteta prirodnih znanosti, Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli koji su u pratnji asistenata dr. sc. Kršulja Marka i Iveša Nevena, dipl.ing.bio, razgledali opremu za sprječavanje onečišćenja mora i brodicu Eco 1 Rijeka.

Direktorica Luke Pula, dr. sc. Tatiana Zanini Gavranić, studente je upoznala s razvojnim potencijalom, djelatnostima trgovačkog društva Luke Pula i ulozi u pokaznoj vježbi. Iz Odsjeka za zaštitu prirode i okoliša pri Upravnom odjelu za održivi razvoj, Istarske županije Bruno Kostelić, voditelj i Andrej Mandić, viši stručni suradnik za zaštitu prirode i okoliša, prezentirali su složeni proces nabave vrijedne opreme dok je zapovjednik Javne vatrogasne postrojbe Pula, Rojnić Ivica predstavio njene tehničke karakteristike i funkcioniranje. Voditelj brodice Eco 1 Rijeka, Šimonović Zlatko, mag. pomorstva, prezentirao je funkciju i rad brodice te pozvao studente u razgledavanje. Studenti su imali priliku postavljati pitanja.

Održanom prezentacijom opreme za sprječavanje onečišćenja mora 11. svibnja u 9:00 sati, Luka Pula d.o.o. započinje ciklus dana otvorenih vrata, koji će se održavati svake prve srijede u mjesecu, u vremenu od 09:00 – 11:00. Na porti Sv. Polikarpa 8, Pula, zainteresirane će dočekati djelatnik Luke Pula d.o.o. i voditi do Molo Carbone.

Danima otvorenih vrata želimo predstaviti naše djelatnosti i djelatnosti gospodarskih subjekata koji rade unutar Slobodne zone te promovirati malu brodogradnju, čiji razvoj potičemo na prostoru površine 6 hektara. Želja nam je privući potencijalne korisnike ali i sklopiti suradnju sa školama i fakultetima te motivirati mlade ljude za proizvodne djelatnosti.

Svi koji su zainteresirani za dane otvorenih vrata Luke Pula d.o.o. svoj dolazak mogu najaviti na: davor.jeromela@luka-pula.hr.

Posjetite našu stranicu: https://luka-pula.hr/

Odgovori

Pin It on Pinterest