Koncertni program “CRIO meets GGRIL” u Domu hrvatskih branitelja

Foto: Martin Morrisette

Soundpainting platforma Pula 2022 predstavlja: 

“CRIO meets GGRIL” 

koncert ekperimentalne i improvizirane glazbe 

Nastupaju: 

CRIO – CRoatian Improvisers Orchestra 

(Hrvatska) 

GGRIL Grand Group d’Improvisation Liberee 

(Kanada) 

Dom hrvatskih branitelja – crveni salon  18.5.2022. u 21 sat 

“CRIO meets GRILL” je koncertni program na kojem se susreću kanadski (GGRIL) i hrvatski (CRIO) orkestar improvizatora. 

Le GGRIL – Grand Group d’Improvisation Liberee je šarolika ekipa glazbenika iz malog gradića Rimouski u istočnom Quebecu (Kanada). To je veliki ansambl improvizatora koji okuplja raznolike i eklektične instrumente: puhače, gudače, udaraljke, akustične i električne gitare, te razne druge uređaje i predmete za proizvodnju zvuka – kako sami kažu: “za razigrani i sirovi zaron u oslobođeni teritorij”. 

Aktivan od 2007., GGRIL istražuje kompozicijske i spontane kreativne mogućnosti slobodne improvizacije. Međunarodni tisak naziva ga još i “poststrukturalistički seoski bend”. Svoju snagu i kreativnost pronalaze u raznim putovanjima svojih članova i njihovoj “pedantnoj neposlušnosti”, što rezultira zadivljujućim zvučnim mogućnostima koje se možda više nikada neće ponoviti. 

GGRIL je u svojih 15 godina postojanja privukao mnoštvo afirmiranih skladatelja: Jean Derome (QC), Xavier Charles (FR), Evan Parker (UK), Michael Ficher (AU), Caroline Kraabel (UK), Ingrid Laubrock (SAD) i dr.

2021. godine izdaje monumentalni trostruki CD SOMMES, te u Pulu dolazi u sklopu istoimene europske promotivne turneje koja obuhvaća 10 različitih gradova u 9 država: Metz (Francuska), Ljubljana (Slovenija), Graz (Austrija), Pula (Hrvatska), Beograd (Srbija), Budimpešta (Mađarska), Ostrava (Češka), Poznan (Poljska), Gent (Belgija), LIlle (Francuska). 

Natupit će u sastavu: 

Catherine S. Massicotte, violina 

Clarisse Bériault, oboa 

Émie Lachapelle, alt saksofon 

Éric Normand, el. bas gitara 

Isabelle Clermont, el. harfa 

Luke Dawson, kontrabas 

Marc-Antoine Mackin-Guay, bariton gitara 

Olivier D’Amours, el. gitara 

Pascal Landry, klasična gitara 

Patricia Ho-Yi Wang, violina 

Robin Servant, harmonika 

Sébastien Côrriveau, bas klarinet 

Thomas Gaudet-Asselin, el.bas gitara 

Tom Jacques, udaraljke 

CRIO – CRoatian Improvisers Orchestra je inicijativa koja okuplja 20-tak afirmiranih hrvatskih glazbenika koji djeluju na polju eksperimentalne i improvizirane glazbe. Projekt je započeo 2019. kroz suradnju udruga Kulturban, Rondo Histriae, te umjetničke organizacije “P137” 

Svoje ishodište nalazi u eksperimentalnoj, konceptualnoj i game-play kompoziciji, oslanjajući se na autorske multidisciplinarne umjetničke prakse gdje dirigent/skladatelj gestama i znakovima komunicira s ansamblom izvođača: “Conductionu” Lewerence “Butch” Morrisa i “Soundpaintingu” Waltera Thomsona. 

CRI orkestar održao je debitantski koncert u dvorištu Dnevnog boravka DC Rojc Pula u sklopu programa 10. izdanja Audioart festivala (2019.), 2 koncerta u sklopu programa Audioart 11. (2020.). te koncert za zatvaranje 12. Audioart festivala (2021.). Gostovao je na ZEZ festivalu u zagrebačkom klubu KSET, festivalu Sounded Bodies u Zagrebačkom plesnom centru, PUF festivalu u pulskom kinu Valli.

O ansamblu i rezidentnom Audioart festivalu na kojem se okuplja, izvještavali su HRT u sklopu namjenskih emisija glazbenog programa: “Svijet jazza” (2020./2021.), radio Rojc, Treći program Hrvatskog radija i nacionalne, regionalne i županijske tiskane i web novine. 

CRIO će nastupiti u sastavu: 

Maja Rivić, vokal 

Vesna Pisarović, vokal 

Tena Novak Vincek, violina, vokal 

Dani Bošnjak, flauta 

Pavle Jovanović, el. gitara 

Grgur Savić, alt saksofon 

Josip Šustić, el. gitara 

Mak Murtić, tenor saksofon 

Marko Grbac Knapić, elektronika 

Leo Beslač, sintisajzer 

Nenad Sinkauz, el. gitara 

Alen Sinkauz, el. bass gitara 

Marco Quarantotto, bubnjevi 

Neven Radaković, dirigent-soundpainter 

Ton majstor: Dean Pavletić 

Tehnička potpora: AudioLAB d.o.o. 

Autor promotivnog materijala: Elvis Šuke/Neven Radaković 

Organizacija: udruga RONDO HISTRIAE u suradnji sa umjetničkom organizacijom “P137” i udrugom KULTURBAN 

Događaj je organiziran u sklopu programa “Ciklus koncerata Nove, eksperimentalne i improvizirane glazbe_0.3”, kojeg organizira udruga RONDO HISTRIAE uz financijsku potporu Upravnog odjela za kulturu i razvoj civilnog društva grada Pule i Upravnog odjela za kulturu i zavičajnost Istarske županije

Odgovori

Pin It on Pinterest