Goran Blažević i njegova “Karavana – Ekspedicija kroz pustinju Rub Al Khali”

U četvrtak, 19. svibnja u Središnjoj knjižnici gostuje Goran Blažević koji će predstaviti knjigu Karavana, uz putopisno predavanje Ekspedicija na devi kroz pustinju Rub Al Khali. Program počinje u 18 sati.

Početkom 2019. Goran Blažević je dobio priliku biti jedan od prvih stranaca s turističkom vizom za ulazak u Saudijsku Arabiju, državu desetljećima zatvorenu za strance. Jedini strani posjetitelji koji su imali mogućnost ulaska u tu arapsku zemlju bili su hodočasnici muslimanske vjeroispovijesti i ljudi na poslovnim putovanjima.
Međutim, 2019. g. u sklopu reformatorskog projekta saudijskog prestolonasljednika pod nazivom „Vision 2030“, koji iznosi strategiju smanjivanja financijske ovisnosti o nafti te želju za modernizacijom i otvaranjem Saudijske Arabije u turističke svrhe, Blaževiću se otvorila mogućnost da uđe u tu još uvijek nepoznatu zemlju. Štoviše, bio je dio velike ekspedicije kroz pustinju Rub Al Khali. Ekspedicija koju je organizirala saudijska kraljevska obitelj nosila je ime „Rakayib“ što bi u prijevodu s arapskoga značilo „karavana deva“. Blažević je između nekoliko tisuća prijavljenih kandidata iz čitavog svijeta dobio priliku postati jedan od stotinu pustolova koji su činili dio te nevjerojatne priče. Cilj ekspedicije bio je stvoriti najveću karavanu deva koja je ikad prošla tom pustinjom.

Pustinja Rub Al Khali

Pustinja Rub Al Khali je druga najveća pustinja na svijetu, ujedno i najveća pustinja kontinuiranog pijeska na Zemlji. Prostire se preko nekoliko zemalja arapskog poluotoka. Posljednja zabilježena ekspedicija kroz te nepoznate svjetove dogodila se davnih 40-ih godina prošlog stoljeća. Saudijska Arabija je 2019. g. odlučila organizirati veliku karavanu deva s ciljem prelaska 650 kilometara pustinje i dolaska do sela Jabrin koji označava sjeverna vrata pustinje Rub Al Khali. Početak ekspedicije bio je na jugu, na samoj granici s državom Jemen. Goran Blažević je 25 dana boravio u tom surovom području. Osim što je morao naučiti pravila pustinje i kako se nositi s njezinom teškom i negostoljubivom klimom, jedan od najvećih izazova bio je naučiti jahati devu i stvoriti odnos s tom nepoznatom životinjom. Nakon 25 dana u kojima je osjetio što znače žeđ i glad, u kojima je doživio velike teškoće i jake pustinjske oluje, došao je do cilja i postao jedan od malobrojnih koji su imali priliku upoznati i boraviti unutar pustinje poznate i kao „Prazna četvrt.“


Nakon povratka kući odlučio je napisati svoju drugu putopisnu knjigu koja nosi naziv Karavana: Ekspedicija kroz pustinju Rub al Khali. Objavljivanje knjige potpomogao je Grad Umag, dok su nakladnici Kulturna udruga Fotopoetika i Gradska knjižnica Umag. Radnja knjige je pustolovina kroz nepoznatu pustinju i upoznavanje njezine tišine.

Odgovori

Pin It on Pinterest