Predavanje Marina Pekice “Počeci turizma na Vodnjanštini” u Vodnjanu

U petak, 20. svibnja 2022., s početkom u 19 sati u Vjenčanoj sali u Vodnjanu – Dignano (Narodni trg – Piazza del popolo),  održat će se predavanje Marina Pekice, mag. hist. “Počeci turizma na Vodnjanštini”. Predavanje se održava u okviru programa “Upoznajmo Vodnjan – Conosciamo Dignano”, s ciljem predstavljanja i popularizacije rezultata znanstvenih i stručnih istraživanja iz arheologije, povijesti, povijesti umjetnosti, etnologije, lingvistike, biologije te drugih znanstvenih i umjetničkih polja s područja Grada Vodnjana.

Organizatori su Grad Vodnjan – Dignano, Istarsko povijesno društvo –  Società Storica Istriana, Knjižnica Vodnjan –  Biblioteca di Dignano i Pučko otvoreno učilište – Università popolare aperta Vodnjan – Dignano.

O predavaču:

Marin Pekica, mag. hist. (1988., Pula). Diplomirao povijest na Sveučilištu Jurja Dobrile u Puli 2013. godine s temom „Vodnjan u XIX. stoljeću“. Od 2014. godine zaposlen u  školstvu, najprije kao pripravnik u Gimnaziji Pula, potom u Školi za turizam, ugostiteljstvo i trgovinu u Puli. Trenutno predaje povijest u više škola, među kojima i u OŠ Vodnjan. Od ak. god. 2013/2014. student je poslijediplomskog doktorskog studija „Moderna i suvremena hrvatska povijest u europskom i svjetskom kontekstu“. Autor je desetak znanstvenih i stručnih radova, te je održao predavanja na pet znanstvenih konferencija. Član je Istarskog povijesnog društva.

O izlaganju:

Prvi tragovi turizma u Vodnjanu povezani su uz razvoj obližnjih turističkih odredišta krajem XIX. stoljeća, Brijuna i Pule. Sve do 1906. godine svi su turisti koji su pristizali na Brijune željeznicom pristajali u Vodnjanu, te prema Fažani odlazili kočijom. Kasnije su putnici dolazili direktno u Pulu pa brodskim linijama na Brijune.
Postojala je i ideja povezivanja Pule s Vodnjanom tramvajem što bi zasigurno doprinijelo razvoju turizma, no to se zbog izbijanja Prvog svjetskog rata ipak nije dogodilo. Austrijsko je primorje postaloprošlost, a s njime i ideje za razvoj turističkih destinacija diljem Istre.

Te su ideje obnovljene tek nakon Drugog svjetskog rata kada područje Puljštine počinje ponovo razvijati turističku ponudu. Tada je u Vodnjanu
i okolici turizam još bio vrlo nerazvijen, te su malobrojni turisti nalazili smještaj u privatnim kućama. Moderni turizam u Vodnjanu počinje 1980-ih čemu doprinosi nekoliko čimbenika. Prvi je izgradnja turističkog naselja pored naselja Barbariga (koje je dobilo isti naziv). Drugi je otvaranje ‘“Zbirke sakralne umjetnosti“’ u župnoj crkvi sv. Blaža u Vodnjanu što je doprinijelo razvoju vjerskog turizma koji od tada postaje sve popularniji. Ubrzo nakon toga izgrađen je i prvi hotel na području Vodnjanštine, Villa Letan u Peroju.

Hoće li turizam nadmašiti tradicionalne grane gospodarstva u Vodnjanu – maslinarstvo i vinogradarstvo? Pitanje je još uvijek otvoreno, budući da turistički potencijal tek treba iskoristiti. Međutim, dogodi li se to ipak, ovaj će prevrat u povijesti razvoja grada postati sve zanimljiviji fenomen za istraživanje.

Odgovori

Pin It on Pinterest