Otvorenje izložbe Barbare Cetine u HDLU-a Istre

Otvorenje će se održati u galeriji HDLU-a Istre sutra, u srijedu, 25. svibnja, u 20 sati.

Autorica o izložbi:

Ciklus radova nastalih u vremenskom periodu od sedam godina predstavljaju umjetnost kao medij i sredstvo komunikacije umjetnice sa samom sobom, ali i sa svijetom koji nas okružuje. Svima je poznato kako umjetnik u svaki rad utka dio sebe, ali koje lice će pokazati? Veselo in dopadljivo svima ili ono lice koje je neistraženo, koje možda ne (pre)poznaje niti umjetnik sam?


Već kroz prve radove dalo se naslutiti kako prilikom stvaranja boje nestaju i blijede, a u fokus dolazi slojevitost, reljefnost, redanje pojedinih elemenata prikupljenih iz nereda. Umjetnost ovdje daje odgovor na vlastito unutarnje pitanje – zašto me privlači kaos? Staro, odbačeno, izgužvano, požutjelo – fragmenti odbačene povijesti koji u sebi imaju već upisano značenje koji će činiti novu cjelinu, novi sklad nesavršenih jedinica. Ponekad cjelina
predstavlja sintezu sastavljenu od kolaža (naizgled) nespojivih predmeta, koji na koncu stvaraju sinergiju, novi smisao i novi život.


Interes za onim dijelom povijesti koji nam je zapisan u genima, istina koju su proživjeli naši preci, a ne znamo ju iščitati, oduvijek su golicala maštu i dala povod za promišljanje. Iskustvo predaka koje nam ostaje kao trajno naslijeđe a mi ga bez pisanog traga ne znamo iščitati… sve to bila je nit vodilja prilikom stvaranja i motiv za još dublje uranjanje u vlastite emocije koje imaju intenciju biti prenesene na platno, u obruč, na drvo ili skulpturu.


Radovi u sebi sadržavaju ono nevidljivo i neopipljivo u nama te komuniciraju ljepotunesavršenosti, kaos koji se slaže u smislenu cjelinu, tisuće pitanja koja na koncu dovode doodgovora na univerzalno pitanje umjetnika – tko sam ja? Pozivam vas da kroz umjetnost i vi spoznate svoje unutarnje ja, upoznate sebe i otkrijete
vlastite najskrivenije kutke.

Odgovori

Pin It on Pinterest