Hrvatska donorska mreža obilježila Nacionalni dan darivanja organa!

PULA – Hrvatska donorska mreža (HDM) održala je danas konferenciju za mediju u Lokalnom uredu zastupnika IDS-a u Europskom parlamentu Valtera Flega. Konferenciji povodom Nacionalnog dana darivanja organa prisustvovali su predsjednik HDM-a Nikola Žgrablić i potpredsjednica HDM-a Ljiljana Pamić Despić.

– Hrvatska donorska mreža osnovana je 1998. godine, kao prva organizacija koja se bavi problematikom darivanja organa. Osnovana je kao odgovor na lošu situaciju u zemlji, neučinkovit sustav te velik nedostatak donora i ogromne liste čekanja. Sa svega 2 do 5 donora na milijun stanovnika, preko 50 posto pacijenata na potrebite je organe čekalo i preko 5 godina, istaknuo je Žgrablić te dodao:

– Naš je najpoznatiji proizvod donorska kartica, koja sama po sebi nema zakonsku snagu, ali tu je prvenstveno kako bi pomogla obitelji preminulog u donošenju odluke o darivanju organa. Naime, obitelj koja zna za takvu želju pokojnika, mnogo lakše donosi odluku o doniranju organa. Donorska se kartica može dobiti putem web stranice HDM-a ili direktnog kontakta s našom donorskom mrežom.

Žgrablić se osvrnuo i na uspješne projekte HDM-a u Hrvatskoj i inozemstvu te istaknuo da danas u svakoj bolnici u Hrvatskoj ima barem nekoliko liječnika educiranih za donorski program. Najavio je i buduće projekte poput osposobljavanja novih edukatora među studentima medicine te digitalne donorske kartice.

Potpredsjednica organizacije Ljiljana Pamić Despić predstavila je rezultate transplantacijskog programa Hrvatske za 2021., istaknuvši ukupno 121 donora te 268 primatelja organa.

– RH je članica Međunarodne zaklade Eurotransplant, odgovorne za poticanje i koordinaciju transplantacije organa u Austriji, Belgiji, Hrvatskoj, Njemačkoj, Mađarskoj, Luksemburgu, Nizozemskoj i Sloveniji. Putem zaklade dolazi do bolje iskoristivosti organa te visoko urgentni primatelji puno brže dobivaju organe. U 2021. transplantirana su 24 bubrega, 104 jetre, 34 srca, 9 pluća i 6 gušterača, a iz OB Pule imali smo 9 donora. S krajem 2021. 156 pacijenata čekalo je na bubreg, 121 na jetru, 30 na srce, a 6 na pluća, naglasila je Pamić Despić te zaključila:

– Posljednje se dvije godine cijeli svijet bori s pandemijom i te su godine i za transplantacijsku medicinu i donaciju organa bile vrlo izazovne. Ali, lijepa je vijest da je u 2021. gotovo svugdje zabilježen oporavak i porast.  Vjerujemo da će se pozitivan trend nastaviti i lista čekanja se smanjivati.

Odgovori

Pin It on Pinterest