Održan cjelodnevni događaj „Pitaj me za Lungomare“

            Radionicama za djecu, šetnjama, sportskim natjecanjima, glazbenim i drugim raznovrsnim programima održan je na pulskim Valkanama protekle nedjelje, 05. lipnja 2022. godine, cjelodnevni događaj u organizaciji Inicijative građana za Referendum za Lungomare. Pozivu Inicijative na sudjelovanje s aktivnostima koje će s jedne strane građanima omogućiti druženje i jačanje zajedništva a s druge im pružiti mogućnost informiranja o referendumu odazvali su se mnogi zabavljači, glazbenici, klubovi, akrobati, pa čak i Radio Rojc i ugostiteljski objekti.

            Od ranog jutra pa sve do večernjih sati Radio Rojc je s Valkana vodio program uživo s kućnim DJ-evima – Bebetom, Pierrom, Morskim, M.G.K., Marijom i Dražićem – zaduženim za dobar glazbeni ugođaj. Program je bio ispresijecan razgovorima s članovima Inicijative, koji su iznosili svoje razočaranje neostvarenim političkim obećanjima o transparentnosti i demokratičnosti nove vlasti. Umjesto zaokreta od IDS-ove autokracije, kazali su, gradonačelnik Filip Zoričića nastavlja posve istim stopama te pokazuje da nije, kako je tvrdio, prijatelj svih građana nego samo svojih istomišljenika. Osvrnuli su se i na mutnu privatizaciju područja Lungomare te njegovu preobrazbu u turističko-građevinsku zonu, izražavajući pritom njihove želje da se ova do nedavno sportsko-rekreacijska zona očuva kao takva na radost sadašnjih i budućih generacija.

            Aktivnosti na posljednjem dijelu turistički neiskorištene pulske obale počele su rekreativnom i edukativnom šetnjom za sve uzraste koje su vodile Ira Maslovar i Tina Širec Đodan te programom „Škraping By Čopor“, odnosno šetnjom po škrapama duž obale Lungomara. Potom je otvorena sezona kupanja uz zajedničko plivanje od kafića „Šumi more“ do velikog mola na Valkanama. Djeca su se na kratko mogla okušati na Wibitu, a ljetne radosti nastavljene su skakanjem u more u sklopu programa „Što jedan, to i svi!“.

            U dječjem kutku u šumici prema plaži za osobe s invaliditetom održana je radionica za djecu „Ples na svili“ pod vodstvom Ire. Najmlađe je pak Hrvoje Bogojević zabavio „Storytellingom“, odnosno pripovijedanjem priča.

            S nekoliko pjesama uključio se i zbor Cantus Populi, dok su se ljubitelji istočnjačkih vještina mogli okušati u tai chiju. Bistro Punkt pripremio je za posjetitelje, prolaznike i sudionike ukusnu proljetnu maneštru za ručak, a koja je poput šume prodavana za 0,00 kuna.

            Večernji sati provedeni su uz kolače volonterka, pizze Ferrovie te šaroliki glazbeni program – DJ-a Tricky D, Popku koji je na akustičnoj gitari izveo nekoliko pjesama, Shadow MC-ja te duo Canone i Popka.

            Cilj događaja bio je senzibilizirati javnost za goruću temu prenamjene sportsko-rekreacijske zone Lungomare u turističko-građevinsku, a o čemu javnost nije bila pravovremeno i adekvatno informirana, niti je bila uključena u proces odlučivanja. Osim toga, namjera Inicijative bila je pružiti priliku za druženje, upoznavanje i jačanje solidarnosti tijekom prikupljanja potpisa za prvi referendum u Puli, kojim bi se građanima omogućilo da se izjasne o namjeni područja Lungomare.

Odgovori

Pin It on Pinterest