Grad Pula dobitnik plakete “Friend of the Sea”

Grad Pula dobitnik je plakete Friend of the Sea, vodećeg certifikacijskog standarda za proizvode i usluge koji poštuju i štite morski okoliš. Pročelnici Upravnog odjela za lokalnu samoupravu Anji Ademi plaketu je u petak, 17. lipnja 2022. godine uručio osnivač i direktor Svjetske nevladine organizacije za održivost Paolo Bray.

„Izuzetna nam je čast što je Friend of the Sea, kao projekt Svjetske međunarodne nevladine organizacije za održivost, prepoznao opredjeljenje, značaj,  trud i rezultate  Grada Pule u promicanju,  očuvanju i zaštiti okoliša te nas odabrao za dodjelu ovog značajnog certifikata. Grad Pula kontinuirano uvodi održiva rješenja, koja dugoročno doprinose neposrednom unaprjeđenju stanja okoliša  i dodatnom podizanju kvalitete života“, rekla je tom prigodom pročelnica Ademi.

Već niz godina provode se brojne aktivnosti u cilju unaprjeđenja stanja okoliša, posebno sagledavajući klimatske promjene koje je nužno ublažiti i  prilagoditi im se, uz istovremeno poduzimanje aktivnosti zaštite ozonskog sloja. Grad Pula na raspolaganju je za podršku i suradnju svim svojim  dionicima, a posebice  ekološki savjesnim tvrtkama, pojedincima i udrugama koji u svom  radu svakodnevno pridonose održivosti.

Neke od provedenih aktivnosti unaprjeđenja stanja okoliša, posebno sagledavajući klimatske promjene koje je nužno ublažiti i  prilagoditi im se, uz istovremeno poduzimanje aktivnosti zaštite ozonskog sloja, uključuju: uspostavu i kontinuirano unaprjeđenje sustava gospodarenja otpadom, zeleni model odvodnje oborinskih voda u urbanom okruženju: formiranje kišnih  vrtova, podzemnih retencija što je dalo izvrsne rezultate, nabava i prometovanje  novih ekoloških autobusa na stlačeni prirodni plin čime se smanjuju negativni utjecaji na okoliš, buka,  troši znatno manje goriva u odnosu na postojeće autobuse, izgradnja punionice na stlačeni prirodni plin-SPP, unaprjeđenje ponude javnih prijevoznih sredstava putem električnih bicikli i električnih romobila smještenih na frekventnim i atraktivnim gradskim lokacijama kojima se maksimalno pokriva šira gradska zona, kontinuirano širenje  mreža biciklističkih staza i obogaćenje novim sadržajima (pametnim klupama i nadstrešnicama na kojima je moguće punjenje elektronskih uređaja i električnih bicikli), provođenje projekata energetskih obnova zgrada i provođenje edukacija.

Osim neposrednih aktivnosti koje se provode, na e-savjetovanju je i niz planskih dokumenata vezanih za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost čijim stupanjem na snagu će nastaviti ili započeti provoditi i mnoge druge mjere:  sufinanciranje nabave štedljivih uređaja, sufinanciranje nabave električnih bicikli,  izrade projekata za postavljanje solarnih panela…

Osim Grada Pule, nagradu Friend of the Sea, danas je primio i Aquarium Pula te se nadamo uskoro ponijeti  titulu i dobiti certifikat za plažu Ambrela.  Time što plaža proglašava svoju predanost okolišu, certifikat predstavlja izvrsnu priliku za informiranje građana o vrijednosti čistih, održivih plaža.

Odgovori

Pin It on Pinterest