Otvorenje izložbe Saša Jantolek “Faza lutke”

U ciklusu slika pod nazivom „Faza lutke“, urađenih u kombiniranoj tehnici na šperploči, dimenzija 100 x 150 cm, osjetno je prisustvo mediteranskog kolorita, tišine jadranskih uvala, savršene harmonije stjenovite obale i mora koje je okružuje i čuva, umiva i uspavljuje ritmom svojih valova. Zanemarimo li crtež i detalje fantastičnih bića u prvom planu, vidimo oblike i boje primorskog krajolika.

Jantolek gradi sliku postupno, istražujući forme i načine tretiranja podloge. Postupak se sastoji u tome da autor eliminacijom pronalazi harmonični odnos koji će zadovoljiti stroge kriterije njegove intuicije. Na slici prevladavaju meka linija i prigušeni kolorit. Podloga je tretirana višeslojnim premazima – lazurama, koje se rasprostiru slobodno, stvarajući slučajne oblike i toniranja.

Intervencijama u podlogu, često grebanjem ili struganjem boje, alatima neuobičajenim u konvencionalnom slikarstvu, a koji suvremeni umjetnici često rabe, dobivaju se oku zanimljivi efekti i bogate teksture. Na nekim dijelovima slike tekstura se postiže raznim materijalima grublje strukture apliciranim na podlogu.

Boja koja ispunjava uokvirene površine doprinosi plošnom efektu slike, a nanosi se višeslojno, razrijeđena i onda ponegdje netom nakon nanošenja brisana kako bi ostala samo u tragovima.

Autor superiorno vlada medijem, na svojevrstan način kontrolira i ono što gotovo i nije moguće kontrolirati. Tako da neke slučajne efekte ostavlja, dok ono što smatra suvišnim, reducira jednostavnim brisanjem ili prebojavanjem. Elementi autorovog prepoznatljivog rukopisa prisutni su na svim radovima. Meke paralelne linije grade jednostavan crtež u ritmu valova. Točkice, mrlje, crtice ispunjavaju zatvorene nepravilne površine. Zemljane boje u kombinaciji s plavom blagog su intenziteta i prigušenog kontrasta. Raspoznajemo oblike udova, krila, trupa i glave fantastičnih bića.

Ove neobične forme pomalo asociraju na djela velikih slikara Informela i L´ArtBruta Jeana Dubuffeta, pogotovo Slavka Kopača. Autora ne zanima volumen, niti bilo kakvi elementi koji bi stvarali iluziju trodimenzionalnosti. Njegovi likovi su plošni, obojane površine prelaze jedna preko druge, crtež blago i stidljivo omeđuje oblik, zamjetljivi su detalji oka, usta, kljuna i slično. Ponekad su ti detalji crtani tankom linijom u formi dječjeg crteža, a ponekad je to samo mrlja boje ili crna, jaka i debela linija u istoj maniri. Gotovo u pravilu, iz usta ovih fantastičnih bića izlaze neke silnice koje bi mogle označavati govor ili širenje energije. Sasvim je sigurno da sadržaj po sebi nije dominantna karakteristika ovih djela. Autorova pažnja usmjerena je na likovnost i harmoničnost cjeline, ravnotežu, plohu i ritam, tako da možemo zaključiti da je karakteristika ovih radova ono što smo naučili još na samom početku modernizma, da nije važno što je uprizoreno, nego kako je to učinjeno ili, kako je to naveo u svom poznatom djelu “Estetika” Benedetto Croce: „Za umjetnost je bitna obrada sadržaja, a ne sadržaj po sebi“.

Saša Jantolek je autor koji je razvio izniman osjećaj za materijale i medij u kojem stvara, on dopušta da materijal govori i tako postiže onu željenu spontanost i neposrednost izvornog, nepatvorenog. Ponekad su intervencije autora minimalne, ali možemo slobodno reći da su one uvijek optimalne jer su takve da bi se stvorio onaj prijeko potreban dojam osobnog, ljudskog, onoga što priroda nije u stanju uraditi, a ljudska ruka jest, a to je umjetnost.

Biografija

Saša Jantolek, rođen 24. siječnja 1968. godine u Rijeci . Umjetničko djelovanje Saše Jantoleka obuhvaća strip, crtež, slike, instalacije, objekte, ironične konceptualne ili „stvarne“ pusteve (pokladne lutke), poetske ilustracije, lutke, pri čemu je konstanta njegovog umjetničkog izražavanja integracija slikarskog i kiparskog, humorističnog, maštovitog i lucidnog, poetskog i grotesknog.

Posuđujući fragmente različitih umjetničkih stilova, tehnika i postupaka – na tragu dječjeg izraza, mediteranske senzibilnosti, neo-ekspresionizma, ludizma,autsider arta, art bruta – kroz svoj je rad ostvario karakterističan stil i estetiku. Jantolekova imaginacija odnosi se na ilustraciju životnih sekvenci, intimnih životnih fragmenata njegovih epizodista, često bizarnih uvijek emotivno bliskih i shvatljivih. Član je HDLU Rijeka , HDLU Istre, ULUPUH-a i HZSU-a.

Odgovori

Pin It on Pinterest