Vatre Sv. Ivana i Gustafi za otvorenje vodnjanskog ljeta

Ljeto u Vodnjanu je počelo – vatreno kako i tradicija nalaže. U četvrtak 23. lipnja 2022. održana je prva manifestacija programa Vodnjanskog ljeta, uz uvijek atraktivne Vatre svetog Ivana i uz dobru glazbu – štalu legendarnih Gustafa. Sve to privuklo je je na Narodni trg iznimno puno publike željne dobre zabave i atmosfere.

Krijes je na Placi u pratnji gradonačelnika Edija Pastrovicchija, zapalio župnik mons. Marijan Jelenić, koji je prije toga u crkvi svetog Blaža predstavio impozantnu monografiju “Sanctuarium Adignani”. Don Marijan je okupljenima na trgu otkrio zašto se i od kada pale vatre u slavu svetog Ivana, te zadobio veliki aplauz okupljenih. U Vodnjanu je ta kršćanska tradicija obogaćenja i preskakanjem vatri mladića iz vodnjanskih kontrada kao oblik nadmetanja – tko će skočiti bolje i atraktivnije te tko će skočiti kroz veći plamen. Tako su se i u četvrtak navečer vodnjanski mladići dokazivali akrobatskim i hrabrim skokovima, a nikad kao prije u tome su im se pridružile i brojne hrabre djevojke.

Tijekom cijele večeri publiku željne pjesme i plesa te druženja do kasno u noć na trgu su zabavljali legendarni Gustafi.

– U Vodnjanu smo počeli, u Vodnjan se vraćamo!, rekao je Edi Maružin i štala je mogla početi uz pjesme “Brkica” i “Žminjka”, “Kadi su ta vrata”, “Ja nisan stija mala”, “Katarina”, Vrhi Ćićarije”, “Kega si sanjala”. “Hiti se na mene”, “Jesen” i mnoge druge. Još jednom su se uvijek dragi i mnogobrojni Gustafi pokazali kao odlični glazbenici i zabavljači, majstori za podizanje atmosfere.

Ako se po prvoj fešti ljeto poznaje, onda će nam ovo nakon dvije godine epidemije biti izuzetno toplo i veselo. Grad Vodnjan-Dignano je s partnerima pripremio bogat i raznovrstan program Vodnjanskog ljeta, za  sve gušte i na sve strane. Već u petak od 21 sat u Parku kažuna nastupa Franko Krajcar & Indivia. U subotu na Narodnom trgu od 21 sata održava se 7. Bošnjačka noć, a na plaži Martulina u Peroju u popodnevnim satima kreće tradicionalni Martulina cup u odbojci na pijesku. U nedjelju na vodnjanskoj Placi u 20.30 počinje 17. Plesna revija Istarske županije Društva Naša djeca Vodnjan.

Odgovori

Pin It on Pinterest