Održana uspješna konferencija “I ja sam tu!”

Projekt Zaposli se znanjem II

Jučer, u petak, 24. lipnja 2022. godine u Centru M.A.R.E., Rovinj, u organizaciji Učilišta Magistra iz Zagreba, održana je uspješna konferencija “I ja sam tu!” projekta “Zaposli se znanjem II” sa ciljem podizanja svijesti šire javnosti o mogućnostima zapošljavanja OSI u turističko ugostiteljskom sektoru.

Na početku konferencije sve prisutne pozdravio je zamjenik gradonačelnika grada Rovinja, g. Davor Modrušan koji je tom prilikom podsjetio kako Grad Rovinj već dugi niz godina ostvaruje programe s posebnim naglaskom za stvaranje inkluzivnog i socijalno osjetljivog društva. “Upravo su nam takve inicijative, inicijative koje spajaju, potrebne kako bi nastavili jačati položaj osoba s invaliditetom u našem društvu”, naglasio je.

Posebno je istaknuo i odličnu suradnju s Društvom osoba s invaliditetom Rovinj koju su u svom kasnijem izlaganju potvrdile i gđa. Tamara Korenić i gđa. Tea Vitas koje su na konferenciji održale prezentaciju aktivnosti rovinjskog Društva te njihova iskustva u pokretanju inicijativa kojima svoje članove uključuju u tržište rada.

Predsjednica HGK Županijske komore Pula, gđa. Jasna Jaklin Majetić u svom uvodnom izlaganju je istaknula: “Potrebno je kontinuirano raditi na jačanju prilika za zapošljavanje osoba s invaliditetom na tržištu rada. Prilike za uključivanje osoba s invaliditetom na tržište rada su izrazito velike, a takvi zaposlenici mogu dati vrlo kvalitetan doprinos te svojom motivacijom za rad utjecati na pozitivnu radnu atmosferu cjelokupnog kolektiva.

HGK – ŽK Pula kroz svoje aktivnosti bilježi pozitivna iskustva u informiranju poslodavaca o zapošljavanju osoba s invaliditetom, te u konačnici u osvješćivanju poduzetnika o svim mogućnostima, uključujući i financijske koji im stoje na raspolaganju. Dosadašnja iskustva u radu s poduzetnicima koji zapošljavaju osobe s invaliditetom pokazala su, kako je poslodavcima potrebna sustavna i kontinuirana podrška u planiranju i provedbi prilagodbe radnog mjesta te podrška prilikom uključivanja osoba s invaliditetom u radno okruženje.

Sve veći broj poslodavaca prepoznaje priliku u ostvarivanju prava na tzv. zamjensku kvotu. Naime, poslodavcima se kroz nabavu roba i usluga od zaštitnih i integrativnih radionica, te udruga, zadruga i trgovačkih društava u kojima više od polovine zaposlenih čine osobe s invaliditetom priznaje ispunjenje zakonske obaveze. Kvotnu obavezu zamjenskim putem poslodavci mogu ostvariti i stipendiranjem osoba s invaliditetom, primanjem na praksu rehabilitanata, učenika s teškoćama u razvoju ili studenata s invaliditetom.” – zaključila je gđa Jaklin Majetić.

Tijekom konferencije čuli smo iskustva obje strane tržišta rada – vlastito iskustvo ispričala je gđa. Irena Čizmić, ambasadorica projekta “Zaposli se znanjem 2” dok je gđa. Danijela Kasunović Maružin, vlasnica i voditeljica društvenog poduzeća PUNKT, predstavila svoj poduzetnički put i primjer uspješnog zapošljavanja osoba s invaliditetom. Naglasila je da je njezinim zaposlenicima najvažniji samostalan život, interakcija s ljudima i istinsko, a ne samo deklarativno uključivanje osoba s invaliditetom u život zajednice i svijet rada.

A koliko su horizontalne teme u EU projektima važne, predstavila nam je gđa Krunčica Renić iz Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije.

U drugom dijelu konferencije organizirano je posebno događanje za sve prisutne pod nazivom “I ja sam tu!”, tijekom kojeg su se zainteresirani sudionici međusobno upoznali i razmijenili iskustva i informacije o potrebama pri zapošljavanju.

“Cilj konferencije i ovog događanja je postignut! Stvorili smo prostor za razmjenu iskustava te se nadamo da smo, okupivši predstavnike vlasti, donosioce odluka i poslodavce, pridonijeli zapošljavanju osoba s invaliditetom u Hrvatskoj. Vjerujemo kako će daljnje aktivnosti koje provodimo kroz ovaj projekt omogućiti pomake u osvještavanju šire javnosti i poslodavaca te olakšati ulazak na tržište rada zainteresiranim i motiviranim osobama s invaliditetom.”, izjavila je Kristina Turudić Leko, voditeljica projekta iz Učilišta Magistra.

O projektu:

Učilište Magistra iz Zagreba razvilo je projekt “Zaposli se znanjem II” kao nastavak provedenog projekta “Zaposli se znanjem”, koji je u 2021. godini bio odabran kao “Success story from Croatia” od strane Europske unije te je nominiran od strane Ministarstva turizma za “Regiostars Award” nagradu EU.

Ukupna vrijednost projekta je 2.168.253,36 HRK, 85% ukupnih prihvatljivih troškova osigurano je temeljem OPULJP iz sredstava Europskog socijalnog fonda (ESF-a) dok je 15% osigurano iz Državnog proračuna Republike Hrvatske.

Odgovori

Pin It on Pinterest